PASZTET DOMOWY
Składniki: 0.50 kg. podgarla surowego, 1 kg. mięsa wieprzowego ( może być gulaszowe), 0, 50 kg mięsa kurzego, 2 durze cebule, 30 dek wątróbki kurzej, 5 jajek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, włoszczyzna, 2-4 grzybki, Podgarle pokroić w kostkę, usmażyć, przełożyć do miski. W pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w ćwiartki cebule i przełożyć do miski. Tłuszcz cały wlać do garczka dodać włoszczyznę, grzybki i pokrojone mięso, dusić do miękkości na wolnym ogniu. Wyjąć mięso do miski, w tym samym tłuszczu udusić wątróbkę. Zmielić wszystkie podduszone składniki 2x dodać bułkę wcześniej namoczoną ( można ją też zmielić) dodać jajka, pieprz, sól, trochę gałki muszkatołowej, pozostały tłuszcz, wymieszać. Piec w prodiżu wysmarowanym tłuszczem i posypanym bulką tartą, dobrą godzinę, gdy pojawi się biała piana po brzegach to oznaka pieczenia.