Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Lusia

Smakowicze
  • Zawartość

    24
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O Lusia

  • Tytuł
    Nowy forumowicz
  • Urodziny 21.01.1984

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  1. -50 dag łopatki wieprzowej pokroić w kostkę - 3 zaki czosnku, obrac i pokroić w plastry W radlu rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej czosnek i wyrzucić. Na czosnkowej oliwie podsmażyć mieso. dodać 2 liście laurowe oraz 4 ziarenka ziela angielskiego. Zalac szklanka bulionu, dusić az mięso bedzie miekkie. dosypac do gulaszu torebke mrożonych warzyw oraz 2 woreczki kaszy gryczanej. podsmarzyć. wlać druga szklanke bulionu. Gotowac na malym ogniu pod przykryciem jeszcze 10-15 miin. Odstawic w ciepłe miejsce ( np. do piekarnika nagrzanego) na kolejne 10 min. gotowe danie posypac posiekana natką.
  2. Lusia

    Naleśniki Z Parówką

    Dzieki!!! ciesze sie ze się Wam przepis podoba Pozdrawiam:)
  3. ok 1 kg ziemniaków 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 1/2 szklanki maki pszennej 5 jajek 30 dag pieczarek mały jogurt naturalny peczek szczypiorku, olej jako do panierowania bułka tarta, sól, pieprz przygotowac ciasto: ziemniaki obrac, ugotować i przecisnąć przez praskę.Dodac jako, make i wyrobić ciasto. Przyrządzić farsz: 4 jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić, szczypiorek posiekać. Wymieszać z pokroionymi i podsmarzonymi pieczarkami, jogurtem i przyprawami. ciasto rozwalkowac, pokroic w prostokaty, wzdłuz dłuższego boku ułozyc farsz. uformować krokiety i panierować w jajku i bułce tartej. smazyć w głebokim oleju.
  4. 1 kg filetów z mintaja 2 czerwone papryki 2 cebule 3 lyzki koncentratu pomidorowego 3 łyzki oleju cukier, sól papryke pokroić w paseczki, cebule drobno posiekac. W radlu ułożyć warstwami: paprykę, cebulę i rybę. każda warstę posolić, skopic olejem i dusić 10 min od przykryciem.dodać koncentrat pomidorowy i dusic jeszcze około10min. SMACZNEGO!!! :(
  5. 1kg miesa (najlepjej wolowego, ale np łopatka wieprzowa tez może byc) 1/2 pieczarek 5 ogórków kiszonych 2 papryki cebula Mieso pokroić w paski, udusić, dodać jedną cebule, podlac wodą i poddusić.Przełożyc do garnka. Pieczarki pokroić w paski, udusić na maśle. I równiez przelozyc do garnka z mięsem. Ogórki pokroic w paski,udusić na maśle, przełozyc do garnka Papryke podobnie jak ogórki. wszystkie skladniki wymieszać, dolać troszke wody, zatrzepac( ma byc gęste), doprawić do smaku. :( smacznego.
  6. Do tego rodzaju dania potrzebny jest makaron ale rurki mające ok 1 cm średnicy i ok 10 cm długości (mozna je spotkac w większości marketów) mieso mielone - które doprawiamy tak jak nanormalne mielone, czyli pieprz, sól, jajko fix do spagehetii żółty ser do posypania surowy makaron napełniamy mięsem juz doprawionym, układamy w naczyniu żaroodpornym, fix mieszamy z wodą ok 1.5 szklanki, to zalezy od ilości rurek w naczyniu.posypujemy startym żółtym serem, ja jeszcze pozyspuję bazylią. Wstawiamy do piekarnika na ok 30 min 180-200C podajemy od razu. pozdrawiam i życze smaczneo!! :(
  7. składniki 6 cienkich parówek 6 plasterkow sera zółtego 2 jajka bulka tarta olej do smazenia Ciasto nalesnikowe 2 szklanki mleka 1.5 szlanki maki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Z podanych skladnikow robimy ciasto nalesnikowe i smażymy cienkie naleśniki. na nalesniku z brzegu ukladamy ser, na ser parówkę i zawijamy w rulon. Obtaczamy w jajku i bulce i smazymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na złoty kolor. polewany ketchupem. PYSZNE :(
  8. składniki 1kg miesa mielonego 1kg pieczarek słoki groszku z marchewką pół słoiczka przecieru pomidorowego 3 ogórki kiszone sól, pieprz, vegeta 2 jajka czerstwa bułka, olej do sażenia, trochę maki do obtoczenia klopsików przygotowanie Pieczarki oczyscić, kroimy w ćwartki(duże drobniej), smazymy na goracym oleju i przekadamy do garnka mielone mięso doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy namoczona w mleku lub wodzie, i dobrze odciśnieta bułkę, jajka, wyrabiamy, i formujemy klopsiki, ktore nastepnie obtaczamy w mące. Smazymy na goracym oleju i przekładamy do pieczarek Dodajemu groszek z marchewką, przecier, i dolewamy wody, by klopsiki były zanurzone. dodajemy vegetę, chwilke gotujemy. na koniec wrzucamy pokrojone w kostke ogórki. Można podawać z ryże, kaszą gryczana, albo ziemniakami.Jesty pyszne!!:) ja roie z połowy porcji, bo i tak tego duzo wychodzi. polecam!!! :(
  9. Ciato z jabłkami składniki: 75 dag jabłek, sok z cytryny 20dag miękkiego masła 125g cukru 1 torebka cukru waniliowego szczypta soli 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 3 jajka 25 dag mąki (1,5 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyzki mleka ponadto tłuszcz do formy cukier puder do posypania 1. Jabłka obrać, pokroić na plasterki. pokropić sokiem z cytryny. na patelni stoic 2 łyżki masła. jabłka obsmarzyć krótko na złoty kolor, odsytawić do przestyniecia. 2. Reszte masła ukręcić w misce do ucierania ciasta za pomocą miksera, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy, sól i skórke z cytryny, a na koniec pojedynczo jajka. 3. Piekarnik rozgrzać do 200 C. Make wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodac do masy jajecznej i rozrobic z mlekiem na półpłynne ciasto. Forme nasmarować tłuszczem (tortownica), wlac ciasto i wyrównać jego powierzchnię. na wierzchu ulozyć w krąg plasterki jabłka. wstawić do piekarnika i piec 40-50 min. 4. ciasto wyjąć z piekarnika, postawic do rzestygniecia, posypac cukrem pudrem. Podalam ciasto ciepłe polewając je bita śmietana( w spreju) na wierzchu , PYCHA!!!
  10. Składniki: 3,5 szklanki maki 1 szklanka cukru 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 2/3 szklanki oleju 6 jajek 4 średnie banany 20 dag (2 tabliczki) gorzkiej czekolady (ale ja nastepnym razem spróbuje z mleczną) 2 łyzeczki sody oczyszczonej 1 łyzeczka proszku do pieczenia 1 cytryna szczypta soli 1. Olej, cukier, sól i skórke z cytryny ubijać trzepaczką lub mikserem, 2. Jajka dodawać po jednym i nadal ubijać, az powstanie puszyta masa 3. Mąke wymieszać z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia przesiać i po trochu dodawać do masy. na końcu dodać pokrojona w kostke czekoladę, banany i posiekane orzechy. wsszystko delikatnie wymieszać. 4. Ciasto przelać do foremek keksowych posmarowanych tłuszczem 5. piec 50-60 min w piekarniku nagrzanym do 180 C
  11. Lusia

    Sałatka Hit Przyjęcia

    przepis jest super, sałatka wszystkim smakowala, ale nastepnym razem zrobie tylko z 250g makaronu, bo jednak 500g jest za dużo.pozdrawiam.
  12. Lusia

    Miodownik

    Ciasto: 4,5 szklanki maki 3 cale jaja 20 dag sztucznego miodu 0,5 szklanki cukru pudru margaryna (roztopiona) 1.5 łyżeczki sidy oczyszczaanej cukier waniliowy Make wymieszac z jajkami, cukrem, soda, a na końcu doadac miód i roztopiona mararyne (ciepła). Zagnieśc ciasto i podzielic na 3 części. Upiec trzy placki na zloty kolor (ok 10-15min) Krem 0,75 l mleka 6 łyzek manny olejek migdałowy duzy pół szklanki cukru margaryna Do mleka gotującego włozyc margarynę i wsypac cukier. zagotować, wsypac 4 łyżki manny, olejek.Mieszać żeby nie bylo krupek.Lekko ostudzic. Przełozyc kremem placki (ciasto, kremu, drugi placek, krem, trzeci placek). wierzch polac polewą. Ciasto najlepjej przygotowac dzień wczesniej niz ma byc podawane, poniewaz od razu po przygotowaniu jest twarde. Pyszne, Polecam!!!!
  13. Lusia

    Rolada Z Mielonego Mięsa

    No niestety nie sa moje.nie dorobilam sie jeszcze aparatu, ale juz niedługo sie to zmieni. Robilam te roladki i wyszły bardzo podobnie. A chcialam Wam pokazac jak wygladają. to jest przepis z "Szybko, łatwo, smacznie"
  14. SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY - biała kapusta - marchew - papryka świeża - cebula, lub por - ogórek konserwowy - śmietana, majonez Wszystko zetrzeć na tarce, przyprawić solą, cukrem, pieprzem, wymieszać ze śmietana i majonezem.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.