Skocz do zawartości

Marynka

Smakowicze
  • Postów

    6
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia Marynka

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Marynka

    Pierogi

    petorf nie przejmuj sie ,ja metoda prob i bledow doszlam do perfekcji :)Nie podam proporcji bo zawsze robie "na oko" w zaleznosci ile osob bedzie i ile mam farszu .Ale powiem jak ja robie a to nie jest trudne .Wysyp powiedzmy pol kg maki na stolnice,blat ,zrob w mace dolek wlej lyzke oliwy lub 2 lyzki mleka i wez kubek cieplej [nie goracej wody] mozesz dac zoltko ale nie cale jajko i zarabiaj wlewajac wody tyle ile zabierze maka .W zaleznosci od tego ile potrzeba ciasta tyle dolewam wody .I jeszcze jedno co do maki to nie moze byc maka krupczatka .Wyrobic i kleic pierogi:) jesli bedziesz wlewal stopniowo wode to nigdy nie zrobisz za twardego ciasta Pozdrawiam i zycze powodzenia :-(
  2. Ja zalewam pokrojone buraki ciepla przegotowana woda ewentualnie dodaje kromke razowego chleba ,nic pozatym.Garnek z burakami musi stac wcieplym miejscu .Jesli juz jest dobrze zakiszony zlewam do butelek lub sloikow zamykam i wstawiam do lodowki na drzwi ,albo wynosze do chlodnej spizarni.W lodowce moze stac bardzo dlugo .Bywalo ze robilam czysty barszczyk w sierpniu z kwasu robionego w grudniu:)Nie sole .Pozdrawiam serdecznie.
  3. Ja jeszcze robie przecier jablkowy.Obrane jablka przekrawam na mniesze czastki wkladam do garnka o grubym dnie podlewam troszeczke wodyi dusze pod przykryciem do czasu az dobrze sie rozpadna dodaje cukru [nie powiem ile bo ja robie na oko]jeszcze chwile dusze ,gorace nakladam do sloiczkow ,zakrecam i stawiam do gory dnem do ostygniecia.Jesli chce miec "aksamitny" przecier to przecieram przes sitko .Dzieci uwielbiaja z nalesnikami ,robie tez czasem cos a la mazurek dodajac do podgrzanego przecieru zelatyne i wylewajac na kruchy spod.Pozdrawiam
  4. Marynka

    Frytki

    Apiro robie dokladnie tak jak DeLarge i zawsze sa chrupiace i smaczne ,pozatym pamietaj by nie za duzo wrzucic frytek na olej Pozdrawiam.
  5. Marynka

    Zasmazka......

    mamalu ,mysle ze robia Ci sie kluchy poniewaz nie przestrzegasz pewnej zasady.A zasada jest prosta do goracej zasmazki zimna woda ,do zimnej goraca ,proste prawda? ;)
  6. Marynka

    Prażoki

    Witam,ja czesto to danko robie przewaznie do czerwonego barszczu .Dzieci i maz uwielbiaja ,pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.