
aska1985
Smakowicze-
Liczba zawartości
68 -
Rejestracja
-
Ostatnia wizyta
Reputacja
0 NeutralnyO aska1985
-
Tytuł
Stały bywalec
- Urodziny 07.09.1985
Informacje o użytkowniku
-
Płeć
Kobieta
-
Lokalizacja
Kraków
-
Zainteresowania
Piłka Nożna
Kontakt
-
Gadu-Gadu
815097
-
Potrzebne produkty: * 20-30 dag truskawek * 1/2 filiżanki schłodzonej kawy najlepiej rozpuszczalnej * 50 ml amaretto * 4 jajka białka oddzielone od żółtek * 60 g cukru pudru * 150-250 g mascarpone * 1 opakowanie biszkoptów * 30 g kakao Sposób przygotowania: * Pokrój truskawki na połówki i zanóż je w kawie. * Ubij kogiel - mogel z żółtek i cukru.Dodaj do kogla - mogla mascarpone i 2 łyżki amaretto.Delikatnie wymieszaj. * W drugiej misce, ubij białka na sztywno ze szczyptą soli, dodaj selikatnie do masy. * Dno pucharków lub miseczek, wyłóż truskawkami, potem biszkoptami zamoczonymi
-
Ciasto; 125 g masła 250 g mąki szczypta soli 3 łyżki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki skórki z cytryny groch do wstępnego pieczenia Nadzienie; 600 g agrestu 200 ml jogurtu rdzeń z 1/2 wanili 300 g białego sera 2 łyżki cukru 3 łyżki mielonych migdałów 1/2 łyżeczki cynamonu 2 jajka 3 krople aromatu z gorzkich migdałów forma o śr. 26 * Wymieszaj mąke, sól, cukier i skórkę z cytryny . Dodaj pokrojone masło, wbij jajko. Posiekaj nożem, a następnie zagnieć ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 min. * Ciasto wyłóż do formy, uformuj wyższy brzeg. Nakłuj widelcem i wysyp suszony
-
Dzięki za podanie strony:)
-
1/2 szkl cukru 3 jajka 5 łyżek mąki pszennej 8 łyżek mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 25 dag czekoladowych pralinek z wisienkami w likierze 1 słoik 750 ml wisni 50 dag śmietanki kremówki 2 torebki cukru waniliowego 1 opakowanie zagęstnika do bitej śmietany 2 łyżki konfitury wiśniowej 10 dag startej gorzkiej czekolady 8 wisienek koktajlowych do dekoracji * Białka jajek oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, porcjami dosypując 1/2 szklanki cukru. Masę delikatnie połącz z żółtkami. Wymieszaj z maką pszenną, 5 łyżkami mąki ziemnia
-
20 dag śliwek węgierek 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 10 dag cukru ( najlepiej brązowego) 5 łyżek oleju 1/4 maślanki * Sliwki umyj, wydryluj, pokruj w kostkę. Mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W dużej misce połącz jajko z cukrem, olejem i maślanką. Dodaj mąkę, energicznie wymieszaj (uwaga; masa powinna być gruzełkowata).Gotowe ciasto połącz z pokrojonymi owocami. * Specjalną blachę do muffinek (12 dołków) lekko natłuść. Dołki lub kryzki napełnij ciastem do 3/4 głębokości. Piecz ok. 20 minut w temp, 180 st. Jeszcze ciepłe muff
-
Witam czy mógłby mi ktoś podać tabelę kaloryczną albo adres do niej. Pozdrawiam:)
-
Witaj przepis wygląda świetnie i muszę go szybko wyprubować. Pozdrawiam:)
-
Tak aby sie pianka ładnie zarumieniła. Sama zobaczysz. :)
-
4 brzoskwinie, 220 ml syropu waniliowego (przepis "plonace sliwki" w "desery" 500 ml wytrawnego szampana, 1 mala laska wanilii, 200 g truskawek, 250 g bitej smietany, 2 lyzki cukru, 2 lyzki swiezych poziomek do przybrania, 4 listki swiezej miety do przybrania. 1. Brzoskwinie naciac delikatnie wzdluz obwodu, po czym zanurzyc na 30 sek we wrzacej wodzie. Wyjac, osaczyc, schlodzic i obrac ze skorek. Wanilie drobno posiekac. 2. Polaczyc ze soba syrop, wino i posiekana wanilie, wymieszac i zagotowac. Ostroznie wkladac obrane brzoskwinie i gotowac je w tej mieszaninie 5 min na malym ogniu. Wyjac, o
-
4 brzoskwinie, 3 łyżki posiekanych migdałów lub orzechów, 1/4 szklanki cukru, łyżka wiśniówki, 1/2 szklanki białego wina Brzoskwinie przekroić na pół, wyjąć pestki. półówki wyłożyć na ogniotrwałe salaterki wypukłością do dołu. Migdały wymieszać z cukrem i wiśniówką, napełnić otwory po pestkach. Polać całość winem i wstawić na 10-15 min. do średnio nagrzanego piekarnika. Podawać na zimno.
-
limonka 70 ml śmietany kremówki 230 g jeżyn / borówek / malin / truskawek 60 g cukru pudru 6 g żelatyny białko Zetrzeć skórkę limonki i wymieszać ze śmietaną. Odstawić do lodówki. Wycisnąć limonkę do garnka, dodać owoce i cukier, wolno podgrzewać, aż sok z owoców wchłonie cukier. Przykryć, gotować ok. 8 min., aż owoce zmiękną. Namoczyć żelatynę w 3 łyżkach wody. Rozmieszać. Owoce połączyć z żelatyną i przecisnąć przez sitko. Ostudzić, przełożyć do lodówki na ok. 2h. Ubić śmietanę, osobno ubić białko. Włożyć śmietanę do owoców, dodać białko. Przed podaniem schłodzić
-
200 ml mleka kokosowego laska wanilii/ cukier waniliowy 10 dag cukru 500 ml kremówki 33% Mleko podgrzać z cukrem i wanilią. Gotować, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wyjąć laskę waniliową. Ubić śmietanę, wymieszać z masą kokosową. Przełożyć na ok. godzinę do zamrażalnika. Wyjąć z zamrażalnika i rozmieszać trzepaczką. Ponownie przełożyć do zamrażalnika. Czynność powtarzać aż masa całkowicie się zamrozi i będzie miała kremową konsystencję. Przełożyć do pucharków
-
PRODUKTY: * 3 dojrzałe banany * pół szklanki śmietany kremówki * pół szklanki jogurtu naturalnego * 2 łyżki cukru * 3 łyżki soku z cytryny * 2 łyżeczki żelatyny * bakalie * Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody. Gdy zmięknie dodać wrzącej wody i wymieszać, aż się rozpuści. * Banany obrane ze skóry zmiksować na gładką masę. Dodać cukier i sok z cytryny. Wymieszać. Dodać żelatynę. * Śmietanę i trochę cukru ubić na pianę. Należy uważać, aby nie zrobiło się masło. Dodać naturalny jogurt i delikatnie wymieszać. * Połączyć ją delikatnie, aby nie opadła śmietana, z masą bananową. * Bananowy deser prz
-
Możesz upiec np. w małej tortownicy. Pozdrawiam :)
-
Składniki: • 3 szklanki mąki • 3/4 szklanki cukru pudru lub zwykłego cukru • 1 całe jajko i 2 żółtka • 1 kostka masła lub margaryny • 1 mały proszek do pieczenia • 2 łyżki śmietany • 1 kg kwaśnych jabłek • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe • 1 litr mleka Sposób przyrządzenia: Z mąki, magaryny, jajek, cukru, śmietany zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną rozłożyć na spód blachy i na nim ułożyć gęsto jabłka obrane i pokrojone w ósemki. Ugotować budynie w 1 litrze mleka. Owym gorącym budyniem zalać jabłka i przykryć drugą połową ciasta. Piec około godzinki.