Skocz do zawartości

aska1985

Smakowicze
  • Zawartość

    68
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

1 obserwujący

O aska1985

  • Tytuł
    Stały bywalec
  • Urodziny 07.09.1985

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    Kraków
  • Zainteresowania
    Piłka Nożna

Kontakt

  • Gadu-Gadu
    815097
  1. Potrzebne produkty: * 20-30 dag truskawek * 1/2 filiżanki schłodzonej kawy najlepiej rozpuszczalnej * 50 ml amaretto * 4 jajka białka oddzielone od żółtek * 60 g cukru pudru * 150-250 g mascarpone * 1 opakowanie biszkoptów * 30 g kakao Sposób przygotowania: * Pokrój truskawki na połówki i zanóż je w kawie. * Ubij kogiel - mogel z żółtek i cukru.Dodaj do kogla - mogla mascarpone i 2 łyżki amaretto.Delikatnie wymieszaj. * W drugiej misce, ubij białka na sztywno ze szczyptą soli, dodaj selikatnie do masy. * Dno pucharków lub miseczek, wyłóż truskawkami, potem biszkoptami zamoczonymi w kawie. * Wlej do każdego pucharka po łyżeczce amaretto, potem wyłóż mus z serka mascarpone. * Posyp z wierzchu gorzkim kakao i wstaw deser na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem możesz jeszcze raz posypać kakao dla ozdoby. SMACZNEGO.
  2. Ciasto; 125 g masła 250 g mąki szczypta soli 3 łyżki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki skórki z cytryny groch do wstępnego pieczenia Nadzienie; 600 g agrestu 200 ml jogurtu rdzeń z 1/2 wanili 300 g białego sera 2 łyżki cukru 3 łyżki mielonych migdałów 1/2 łyżeczki cynamonu 2 jajka 3 krople aromatu z gorzkich migdałów forma o śr. 26 * Wymieszaj mąke, sól, cukier i skórkę z cytryny . Dodaj pokrojone masło, wbij jajko. Posiekaj nożem, a następnie zagnieć ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 min. * Ciasto wyłóż do formy, uformuj wyższy brzeg. Nakłuj widelcem i wysyp suszony groch. Piecz w temp. 200 st. ostudż. * Wymieszaj cynamon i migdały, posyp ciasto, wyłóż połowę agrestu. Wymieszaj jajka, ser, jogurt i rdzeń, dodaj aromat. Krem wyłóż na agrest i dodaj pozostały agrest. Piecz w temp. 200 st. ok. 40 min.
  3. aska1985

    Tabela Kaloryczna

    Dzięki za podanie strony:)
  4. 1/2 szkl cukru 3 jajka 5 łyżek mąki pszennej 8 łyżek mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 25 dag czekoladowych pralinek z wisienkami w likierze 1 słoik 750 ml wisni 50 dag śmietanki kremówki 2 torebki cukru waniliowego 1 opakowanie zagęstnika do bitej śmietany 2 łyżki konfitury wiśniowej 10 dag startej gorzkiej czekolady 8 wisienek koktajlowych do dekoracji * Białka jajek oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, porcjami dosypując 1/2 szklanki cukru. Masę delikatnie połącz z żółtkami. Wymieszaj z maką pszenną, 5 łyżkami mąki ziemniaczanej, proszkiem do pieczenia oraz kakao. Spód tortownicy przykryj papierem do pieczenia. * Ciasto wlej do tortownicy. Wyrównaj wierzch. Piecz 25 min. w temp. 175 st. Ostudż. Zdejmij pierścień tortownicy. Biszkopt rozetnij na 2 placki. Na spodzie pokrusz 15 pralinek ( ciasto nasiąknie likierem). W zalewie z wisni z resztą cukru rozmieszaj mąkę ziemniaczaną. Zagotuj mieszając. * Do gorącej masy dodaj wiśnie, rozsmaruj na cieście. Ochłodż. 1/2 śmietanki ubij z zagęstnikiem i 1 cukrem waniliowym. Rozsmaruj na wiśniach, przykryj 2 plackiem. Resztę śmietany ubij z 2 cukrem waniliowym, posmaruj tort. Posyp czekoladą, udekoruj pralinkami, wiśniami i konfitura.
  5. 20 dag śliwek węgierek 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 10 dag cukru ( najlepiej brązowego) 5 łyżek oleju 1/4 maślanki * Sliwki umyj, wydryluj, pokruj w kostkę. Mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W dużej misce połącz jajko z cukrem, olejem i maślanką. Dodaj mąkę, energicznie wymieszaj (uwaga; masa powinna być gruzełkowata).Gotowe ciasto połącz z pokrojonymi owocami. * Specjalną blachę do muffinek (12 dołków) lekko natłuść. Dołki lub kryzki napełnij ciastem do 3/4 głębokości. Piecz ok. 20 minut w temp, 180 st. Jeszcze ciepłe muffinki możesz oprószyć cukrem pudrem.
  6. Witam czy mógłby mi ktoś podać tabelę kaloryczną albo adres do niej. Pozdrawiam:)
  7. aska1985

    Lodowiec

    Witaj przepis wygląda świetnie i muszę go szybko wyprubować. Pozdrawiam:)
  8. aska1985

    Smak raju

    Tak aby sie pianka ładnie zarumieniła. Sama zobaczysz. :)
  9. 4 brzoskwinie, 220 ml syropu waniliowego (przepis "plonace sliwki" w "desery" 500 ml wytrawnego szampana, 1 mala laska wanilii, 200 g truskawek, 250 g bitej smietany, 2 lyzki cukru, 2 lyzki swiezych poziomek do przybrania, 4 listki swiezej miety do przybrania. 1. Brzoskwinie naciac delikatnie wzdluz obwodu, po czym zanurzyc na 30 sek we wrzacej wodzie. Wyjac, osaczyc, schlodzic i obrac ze skorek. Wanilie drobno posiekac. 2. Polaczyc ze soba syrop, wino i posiekana wanilie, wymieszac i zagotowac. Ostroznie wkladac obrane brzoskwinie i gotowac je w tej mieszaninie 5 min na malym ogniu. Wyjac, osaczyc i odstawic. Sos z gotowania przecedzic, nastepnie silnie oziebic. 3. Truskawki przefasowac przez sito, utrzec z cukrem, dodac bita smietane i starannie wymieszac. 4. Brzoskwinie ukladac na puree truskawkowym. Przybrac swiezymi poziomkami i listkami miety, po czym podawac. Osobno, w kieliszkach podac schlodzony sos z gotowania.
  10. 4 brzoskwinie, 3 łyżki posiekanych migdałów lub orzechów, 1/4 szklanki cukru, łyżka wiśniówki, 1/2 szklanki białego wina Brzoskwinie przekroić na pół, wyjąć pestki. półówki wyłożyć na ogniotrwałe salaterki wypukłością do dołu. Migdały wymieszać z cukrem i wiśniówką, napełnić otwory po pestkach. Polać całość winem i wstawić na 10-15 min. do średnio nagrzanego piekarnika. Podawać na zimno.
  11. limonka 70 ml śmietany kremówki 230 g jeżyn / borówek / malin / truskawek 60 g cukru pudru 6 g żelatyny białko Zetrzeć skórkę limonki i wymieszać ze śmietaną. Odstawić do lodówki. Wycisnąć limonkę do garnka, dodać owoce i cukier, wolno podgrzewać, aż sok z owoców wchłonie cukier. Przykryć, gotować ok. 8 min., aż owoce zmiękną. Namoczyć żelatynę w 3 łyżkach wody. Rozmieszać. Owoce połączyć z żelatyną i przecisnąć przez sitko. Ostudzić, przełożyć do lodówki na ok. 2h. Ubić śmietanę, osobno ubić białko. Włożyć śmietanę do owoców, dodać białko. Przed podaniem schłodzić
  12. 200 ml mleka kokosowego laska wanilii/ cukier waniliowy 10 dag cukru 500 ml kremówki 33% Mleko podgrzać z cukrem i wanilią. Gotować, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wyjąć laskę waniliową. Ubić śmietanę, wymieszać z masą kokosową. Przełożyć na ok. godzinę do zamrażalnika. Wyjąć z zamrażalnika i rozmieszać trzepaczką. Ponownie przełożyć do zamrażalnika. Czynność powtarzać aż masa całkowicie się zamrozi i będzie miała kremową konsystencję. Przełożyć do pucharków
  13. PRODUKTY: * 3 dojrzałe banany * pół szklanki śmietany kremówki * pół szklanki jogurtu naturalnego * 2 łyżki cukru * 3 łyżki soku z cytryny * 2 łyżeczki żelatyny * bakalie * Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody. Gdy zmięknie dodać wrzącej wody i wymieszać, aż się rozpuści. * Banany obrane ze skóry zmiksować na gładką masę. Dodać cukier i sok z cytryny. Wymieszać. Dodać żelatynę. * Śmietanę i trochę cukru ubić na pianę. Należy uważać, aby nie zrobiło się masło. Dodać naturalny jogurt i delikatnie wymieszać. * Połączyć ją delikatnie, aby nie opadła śmietana, z masą bananową. * Bananowy deser przełożyć do pucharków. Można udekorować bakaliami
  14. aska1985

    Smak raju

    Możesz upiec np. w małej tortownicy. Pozdrawiam :)
  15. Składniki: • 3 szklanki mąki • 3/4 szklanki cukru pudru lub zwykłego cukru • 1 całe jajko i 2 żółtka • 1 kostka masła lub margaryny • 1 mały proszek do pieczenia • 2 łyżki śmietany • 1 kg kwaśnych jabłek • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe • 1 litr mleka Sposób przyrządzenia: Z mąki, magaryny, jajek, cukru, śmietany zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną rozłożyć na spód blachy i na nim ułożyć gęsto jabłka obrane i pokrojone w ósemki. Ugotować budynie w 1 litrze mleka. Owym gorącym budyniem zalać jabłka i przykryć drugą połową ciasta. Piec około godzinki.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.