Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

mantra

Smakowicze
  • Zawartość

    12
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O mantra

  • Tytuł
    Nowy forumowicz
  • Urodziny 20.02.1988

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    Nowy Targ/ Warszawa
  1. Zrobiłam wczoraj gotowaną kukurydzę. Mimo długiego czasu gotowania była twarda. Dzisiaj siadłam do komputera i okazało się, że popełniłam kardynalny błąd, bo sól dodana do wody powoduje twardnienie kolb kukurydzy. Czy możecie się podzielić jakimiś waszymi sposobami na kukurydzę?
  2. My uwielbiamy ostre, więc pewnie te proporcje będą idealne ;) Myślę o dodaniu marchewki jeszcze :)
  3. Wróciłam po długiej przerwie na forum w poszukiwaniu pomysłów na zimowe przetwory. To jest to! Idę na jarmark po warzywka :)
  4. mantra

    Łosoś

    Kochani, a powiedzcie mi, czy mogę zrobić sobie dzwonko z łososia w panierce? Czy to niewypał będzie?
  5. mantra

    Usta Adama

    A to moja wersja. Z galaretką i wmiksowaną do masy brzoskwinią z puszki i oczywiście kawałeczki w galaretce :) A na ciasto nie patrzcie (dobre było:), bo mam gazową kuchenkę teraz na mieszkaniu i nie do końca umiem nad nią zapanować... Aha, a to czarno- białe na górze to po prostu polewa która mi się zmieszała z galaretką (nie do końca stężała jak wylewałam ;)). Ale wygląda to ciekawie :) I fanie takie płatki czekolady smakują na cieście :D
  6. mantra

    Śliwkowiec!

    A mój śliwkowiec właśnie w piekarniku :razz: Ciekawa jestem co z niego będzie, bo te śliwki dużo soku puszczają :razz: Piecze się dopiero 10 minut a już czuć fajny zapaszek 8) Dałam nieco ponad pół kilo czerwonych śliweczek (malutkie, duużo roboty z pesteczkami), mam nadzieję że mi nie utoną w tym cieście, na razie się trzymają (ciasto miało dobrą konsystencję) :razz: Jak tylko uruchomię aparat (z niewiadomych przyczyn nie chce działać) to prześlę zdjęcia :P p.s dziś w ogóle mam dzień śliwek bo robię jeszcze nutellę śliwkową i chyba zrobię jeszcze zwykły dżem :lol: --- edit: No, zrobione. Aparat udało się uruchomić. Oto i zdjęcia mojego śliwkowca. Aha, ważna sprawa - jak ktoś ma tak mocny piekarnik jak ja, wystarczy niższa temperatura, włożenie pergaminu pod ciasto (przed wylaniem) albo przykrycie go folią podczas pieczenia. 180 na mój piekarnik z termoobiegiem to za dużo - 150 by wystarczyło. A, i nie powinno się zostawiać ciasta po upieczeniu w piekarniku, bo uschnie i będzie twarde. (babcia mi powiedziała, uznałam że warto napisać :))
  7. mantra

    Nutella Ze śliwek

    No, kochani, życzcie mi powodzenia z tym przepisem :razz: Bo mam śliwki, owszem, ale to nie są węgierki. Nie wiem prawdę mówiąc jak się nazywają. Są małe i czerwone, mają dosyć sporo soku, który sobie odleję, czy tam przecedzę, taki mam plan :razz: No i nie będę ich drylować tylko poprzecieram i w ten sposób wybiorę miąższ. No nic, zobaczymy jak to będzie z taką inną wersją śliwek. Aha, no i one są strasznie kwaśne więc dodam cukru... Ale to rano bo teraz zzzamykają mi się oczy :razz: Edit: Mmm... Pyszota wyszła 8)
  8. Ciekawym bajerem i prostym będzie żurek albo zupa grzybowa w miseczce z bułki, na pewno nie raz widziałaś takie coś na weselach. Błueczki takie gotowe można zamówić w piekarni, nie powinno to dużo kosztować :shock: A co do alkoholu: na przyjęciu komunijnym tradycyjnie nie podaje się żadnego alkoholu, czy to wina, czy wódki czy czegokolwiek.
  9. Za duże córy? :shock: Ja wykorzystałam pomysł z motylkiem, ale w pomniejszeniu. Historia jest taka: Szłam na studencką imprezkę do kumpeli, której współlokatorki miały urodziny (20). Nie znałam nikogo (łącznie z solenizantkami), więc powiedziałam że zrobię tort :grin: Kupiłam świeczki, a tort bez pieczenia zrobiłam :grin: Na spodzie kupione biszkopty, a wyżej warstwy z galaretki zmieszanej ze słodkim mleczkiem skondensowanym:) I tyle,a w ostatniej warstwie zanurzyłam owocki :) Ładne? :D Jak to zobaczyły to było jedno wielkie "WOW!" i pytanie: "A te motylki to z ogórka?" :lol: "Nie, to banan, galaretka jest zielona" :lol: No, pochwalę się. Wiem że na zdjęciu nie wygląda tak dobrze (ani nie smakuje!) jak na żywo, ale no, po imprze nic nie zostało, o czymś to świadczy:-):
  10. Hej! Przy okazji witam się na forum :grin: Mam takie ukochane danie z paluszkami krabowymi, które robiliśmy na lekcji hiszpańskiego ;) Może działać jako sałatka, ale też jako pewien rodzaj pasty na kanapkę. Składniki: - paluszki krabowe - sałata - 1-2 ugotowanych jajek - ząbek czosnku - majonez Przygotowanie: paluszki kroimy na malutką kosteczkę (malutką 2/2 mm), podobnie sałatę, jajka (tutaj kosteczka nie musi być taka drobna) i czosnek (lub zgniatamy go w tym takim tym do zgniatania ;P). Następnie mieszamy wszystko z majonezem i voila! Gotowe do spożycia ;) Podawać z chrupiącymi bagietkami (koniecznie bagietkami, nie chlebem).
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.