Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
TrendCenter_pl

Ljutenica - Przepis Bułgarski

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki: 10 kg papryki (po 5 zielonej i czerwonej), kilka małych ostrych papryczek, 5 kg pomidorów, 2 bakłażany, 2 główki czosnku, 2 pęczki natki, 1 litr oleju słonecznikowego, sól, cukier, papryka słodka w proszku. Wykonanie: paprykę upiec w piekarniku, przełożyć do dużego garnka, przykryć, odstawić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Bakłażany obrać, pokroić w plastry, posolić, odstawić do puszczenia soku, odcedzić, sok odrzucić. Na patelni silnie rozgrzać trochę oleju, zrumienić plastry bakłażana, odstawić. Przestudzoną paprykę obrać ze skórki i gniazd nasiennych. Obrane pomidory przekroić. Tak przygotowane warzywa zemleć w maszynce do mięsa. W dużym rondlu rozgrzać 1/2 litra oleju i stopniowo wlewać masę warzywną (uwaga, pryska). Mieszając doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować często mieszając do zgęstnienia (odparowania wody). Doprawić solą, cukrem, wrzucić oczyszczoną z nasion i drobniutko posiekaną ostrą papryczkę, posiekane czosnek i natkę, paprykę w proszku. Zagotować, zamieszać. Rozkładać do wyparzonych słoików, natychmiast zakręcać i możliwie szybko schłodzić. Jest to znakomity dodatek do mięsa z grilla, kanapek z ostrym serem, kotletów mielonych, itp. Ale są i tacy, którzy wyjadają wprost ze słoika łyżeczką...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To bardzo podobne jest do pasty warzywnej ajvar , ajwar - różne pisownie, którą robi się właśnie z papryki i bakłażana. mam przepis ale jeszcze nie wypróbowany( chyba tylko bez pomidorów). ten wygląda również interesująco. Można kupić też gotową pastę w słoiczkach. Ale napewno zrobiona samemu jest jeszcze lepsza. Wypróbuję kiedyś napewno. Z taką pastą robię sos do makaronu. Wspaniałe i proste danie. :) pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.