Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
asienka19873

Torcik Jabłkowy Z Bitą Śmietaną I Cynamonem

Rekomendowane odpowiedzi

Biszkopt: 100 g mąki 75 g cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 łyżeczka octu Masa jabłkowa: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 3 jabłka średniej wielkości 0,5 l soku jabłkowego 1 cukier waniliowy 60 g cukru Dodatkowo: 300-500 ml śmietany kremówki ( ilość w zależności od upodobań) fix do śmietanki Cynamon Biszkopt: Jajka ubijamy z cukrem na krem, dodajmy przesianą mąkę i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy. Tortownicę 26 cm ( może być też 28cm) smarujemy masłem, wsypujemy mąką i wlewamy masę. Pieczemy ok. 15-20 min w nagrzanym piekarniku w 180'C. Po upieczeniu studzimy. Zakładamy pierścień tortowy lub obręcz tortownicy. Masa jabłkowa: Z pól litra soku odlewamy pół szklanki i mieszamy w niej dwa budynie. Odbieramy jabłka, oczyszczamy z gniazd. Wstawiamy resztę soku z cukrami do zagotowania. W tym czasie ścieramy jabłka na tarce jarzynowej. Na gotujący się sok wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy do zgęstnienia. Do gorącego budyniu wrzucamy starte jabłka, dokładnie mieszamy i gorącą masę wykładamy na biszkopt. Odstawiamy do całkowitego oziębienia. Ubijamy śmietankę z fixem na sztywno i rozkładamy na zimnym torciku. Wierzch posypujemy cynamonem. Smacznego! Można też cynamonem posypać porcję ciasta dopiero na talerzu jeśli nie wszyscy lubią cynamon.

post-6578-0-10999000-1354816387_thumb.jp

post-6578-0-23914400-1354816499_thumb.jp

post-6578-0-56378800-1354816632_thumb.jp

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.