Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
asienka19873

Wiśniowo-Budyniowa Pokusa

Rekomendowane odpowiedzi

Biszkopt: 3 jajka 0,5 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia 0,5 szkl. mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 650 ml mleka 5 łyżek cukru 150 g masła Masa wiśniowa: 2 duże słoiki wiśni w kompocie bez pestek ( po ok. 680 ml każdy) 2 budynie śmietankowe bez cukru ok. 4 łyżki cukru ( dostosować ilość cukru wg własnego smaku ) 2 cukry waniliowe Dodatkowo: 500 ml śmietany kremówki ok. 400 g herbatników ( ok. 48 sztuk ) 1 galaretka wiśniowa Wykonanie: Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, następnie żółtka. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną, na koniec wlać ocet. Całość rozsmarować na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec ok. 15 min. w 180°C. Po upieczeniu ostudzić. Masa budyniowa: Z mleka odlać pół szklanki, rozmieszać w tym budynie i cukier. Resztę mleka zagotować, wlać mieszankę i ugotować budyń. Do gorącego dodać masło i mieszać do rozpuszczenia. Gotowy gorący budyń wylać na biszkopt. Odstawić w chłodne miejsce. Masa wiśniowa: Zawartość słoików przelać do dużego garnka. Odlać pół szklanki kompotu i rozmieszać w nim budynie. Do wiśni wsypać cukier i cukier waniliowy. Zagotować. Na gotujący się kompot z wiśniami wylać mieszankę budyniową i mieszać do zgęstnięcia. Gorące wyłożyć na przestudzony budyń. Ułożyć połowę herbatników i odstawić do ostygnięcia. Kiedy ciasto będzie zimne ubić śmietankę na sztywno ( można dodać fix do śmietanki) i rozłożyć na herbatnikach. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, ostudzić do momentu kiedy będzie tylko ciepła. Maczać w niej pozostałe ciastka i układać na warstwie śmietanowej lub herbatniki ułożyć bezpośrednio na śmietankę ( bez namaczania) i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić. Smacznego! Ciasto wykonałam wg własnej fantazji :) najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy herbatniki pożądanie zmiękkną.

post-6578-0-49620400-1358978227_thumb.jp

post-6578-0-72061600-1358978344_thumb.jp

post-6578-0-91164800-1358978449_thumb.jp

post-6578-0-34142000-1358978601_thumb.jp

post-6578-0-78958300-1358978729_thumb.jp

post-6578-0-61008000-1358978865_thumb.jp

post-6578-0-76054100-1358979015_thumb.jp

post-6578-0-29726200-1358979143_thumb.jp

post-6578-0-73426900-1358979274_thumb.jp

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.