Gość Opublikowano 29 Lipca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2005 Sezamki po 250 g jasnego ziarna sezamowego i cukru, sok z 1 dużej cytryny i 40 ml wody lub 60 ml samej wody, po zbrązowieniu cukru dodatkowo100–120 ml gorącej wody Cukier zagotowujemy z wodą i z sokiem z cytryny. Ponieważ tworzący się karmel osiada na ściankach rondelka polecam smarowanie ścianek pędzelkiem zanurzanym w zimnej wodzie. Gdy cukier zacznie się karmelizować i brązowieć, dolewamy pozostałą gorącą wodę i mieszamy, aż cukier się całkowicie rozpuści. Gdy zacznie znowu gęstnieć dosypujemy ziarno sezamowe i ogrzewamy masę, aż osiągnie temperaturę 135oC. Wtedy wylewamy ją na twardy, marmurowy lub granitowy blat i wałkujemy wałkiem posmarowanym olejem. Masa nie powinna zastygnąć przed rozwałkowaniem. W przeciwnym razie będziemy musieli znowu wstawić ja na chwilę do piekarnika. Ciepłą, rozwałkowaną masę kroimy na równe prostokąty, przypominające sezamki. W Grecji i Turcji można kupić podobnie przyrządzone słodycze z orzechów laskowych, pistacjowych, włoskich, czy migdałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.