Skocz do zawartości

Sezamki


Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Sezamki po 250 g jasnego ziarna sezamowego i cukru, sok z 1 dużej cytryny i 40 ml wody lub 60 ml samej wody, po zbrązowieniu cukru dodatkowo100–120 ml gorącej wody Cukier zagotowujemy z wodą i z sokiem z cytryny. Ponieważ tworzący się karmel osiada na ściankach rondelka polecam smarowanie ścianek pędzelkiem zanurzanym w zimnej wodzie. Gdy cukier zacznie się karmelizować i brązowieć, dolewamy pozostałą gorącą wodę i mieszamy, aż cukier się całkowicie rozpuści. Gdy zacznie znowu gęstnieć dosypujemy ziarno sezamowe i ogrzewamy masę, aż osiągnie temperaturę 135oC. Wtedy wylewamy ją na twardy, marmurowy lub granitowy blat i wałkujemy wałkiem posmarowanym olejem. Masa nie powinna zastygnąć przed rozwałkowaniem. W przeciwnym razie będziemy musieli znowu wstawić ja na chwilę do piekarnika. Ciepłą, rozwałkowaną masę kroimy na równe prostokąty, przypominające sezamki. W Grecji i Turcji można kupić podobnie przyrządzone słodycze z orzechów laskowych, pistacjowych, włoskich, czy migdałów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.