Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj zrobiłam zakwas na żur

Jest on łatwy i szybki do przygotowania w domu - warto go zrobić :smile:


Do kamiennego naczynia wsypujemy mąkę żytnią razową, dodajemy przyprawy, zalewamy wodą, nakrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce i już... teraz tylko czekamy (raz dziennie mieszając). Po 4-5 dniach nasz zakwas będzie gotowy ;-)

 

post-8-0-50190500-1364297906_thumb.jpg post-8-0-44490600-1364297935_thumb.jpg

Taki domowy, aromatyczny zakwas to podstawa udanego Świątecznego Wielkanocnego żurku!

 

Powodzenia i smacznego :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja dostałam  taki zakwas na żur, ze Śląska :smile: :smile:  od naszej  forumowej koleżanki ;-) . W moim regionie nie ma tej tradycji przygotowywania zakwasu .

Ja dopiero uczę się gotowac żurek , a  jest starsznie dużo przepisów .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja od lat robię z mąki, przegotowanej wody i dużo czosnku. Resztę przypraw daję podczas gotowania. Mój zakwas w lodówce stoi ponad miesiąc, wcześniej zlany do butelek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja czasami też mam tak długo zakwas w lodówce i nic się z nim nie dzieje, potem 3/4 zakwasu używam do żurku, a do tego co zostaje dodaję mąki np. na żurek (a teraz dodałam też płatków owsianych), potem letnią wodę, dokładnie wymieszam i zostawiam na około 3 dni w kuchni w temp. pokojowej i codziennie mieszam, a potem trzymam w lodówce do kolejnego gotowania i tak w kółko ;) 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.