Dorota Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Wczoraj zrobiłam zakwas na żurJest on łatwy i szybki do przygotowania w domu - warto go zrobić 🙂 Do kamiennego naczynia wsypujemy mąkę żytnią razową, dodajemy przyprawy, zalewamy wodą, nakrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce i już... teraz tylko czekamy (raz dziennie mieszając). Po 4-5 dniach nasz zakwas będzie gotowy ;-) Taki domowy, aromatyczny zakwas to podstawa udanego Świątecznego Wielkanocnego żurku! Powodzenia i smacznego :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Ja dostałam taki zakwas na żur, ze Śląska 🙂 🙂 od naszej forumowej koleżanki ;-) . W moim regionie nie ma tej tradycji przygotowywania zakwasu . Ja dopiero uczę się gotowac żurek , a jest starsznie dużo przepisów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minia51 Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Ja od lat robię z mąki, przegotowanej wody i dużo czosnku. Resztę przypraw daję podczas gotowania. Mój zakwas w lodówce stoi ponad miesiąc, wcześniej zlany do butelek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapusti_a Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Miesiąc? To trochę długo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Ja czasami też mam tak długo zakwas w lodówce i nic się z nim nie dzieje, potem 3/4 zakwasu używam do żurku, a do tego co zostaje dodaję mąki np. na żurek (a teraz dodałam też płatków owsianych), potem letnią wodę, dokładnie wymieszam i zostawiam na około 3 dni w kuchni w temp. pokojowej i codziennie mieszam, a potem trzymam w lodówce do kolejnego gotowania i tak w kółko ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.