Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj zrobiłam zakwas na żur

Jest on łatwy i szybki do przygotowania w domu - warto go zrobić :smile:


Do kamiennego naczynia wsypujemy mąkę żytnią razową, dodajemy przyprawy, zalewamy wodą, nakrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce i już... teraz tylko czekamy (raz dziennie mieszając). Po 4-5 dniach nasz zakwas będzie gotowy ;-)

 

post-8-0-50190500-1364297906_thumb.jpg post-8-0-44490600-1364297935_thumb.jpg

Taki domowy, aromatyczny zakwas to podstawa udanego Świątecznego Wielkanocnego żurku!

 

Powodzenia i smacznego :grin:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja dostałam  taki zakwas na żur, ze Śląska :smile: :smile:  od naszej  forumowej koleżanki ;-) . W moim regionie nie ma tej tradycji przygotowywania zakwasu .

Ja dopiero uczę się gotowac żurek , a  jest starsznie dużo przepisów .

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 2 lata później...

Ja czasami też mam tak długo zakwas w lodówce i nic się z nim nie dzieje, potem 3/4 zakwasu używam do żurku, a do tego co zostaje dodaję mąki np. na żurek (a teraz dodałam też płatków owsianych), potem letnią wodę, dokładnie wymieszam i zostawiam na około 3 dni w kuchni w temp. pokojowej i codziennie mieszam, a potem trzymam w lodówce do kolejnego gotowania i tak w kółko ;) 

 

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.