Libercio 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Kwiecień 2013 Składniki:1l mleka300g cukierków kukułek4 budynie czekoladowe250g miękkiego masła2 łyżki kakao100ml likieru śmietankowego250g herbatników Sos czekoladowy:100g gorzkiej czekolady2 łyżki masła2 łyżki miodu50ml mleka Wykonanie: Pół litra mleka przelać do garnka, włożyć do niego cukierki, podgrzewać i mieszać, aby cukierki się rozpuściły. W pozostałym mleku rozrobić wszystkie budynie. Mleko z kukułkami doprowadzić do wrzenia i na wrzątek wlać rozrobione budynie. Cały czas bardzo dokładnie mieszać aby nie powstały grudki. W innej misce zmiksować masło z dodatkiem kakao, następnie stopniowo dodawać przestudzoną masę kukułkową, a na końcu wlać likier śmietankowy. W formie rozłożyć jedną warstwę herbatników, rozprowadzić na niej 1/ kremu, kolejna warstwa herbatników + krem i ostatnia warstwa herbatników + reszta kremu. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i masło, dodać miód i mleko. Powstałym sosem polać gotowe ciasto i włożyć do lodówki na 5 h aby herbatniki się rozmiękły. Niestety efektu końcowego nie udało mi się uchwycić, bo zbyt szybko moi domownicy "pożarli" ten placek:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorota 92 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Kwiecień 2013 No no no zapowiada się smacznie :smile: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach