Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

  • 1l mleka
  • 300g cukierków kukułek
  • 4 budynie czekoladowe
  • 250g miękkiego masła
  • 2 łyżki kakao
  • 100ml likieru śmietankowego
  • 250g herbatników


Sos czekoladowy:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 50ml mleka


Wykonanie:


Pół litra mleka przelać do garnka, włożyć do niego cukierki, podgrzewać i mieszać, aby cukierki się rozpuściły.

post-28615-0-20805000-1365088344_thumb.j


W pozostałym mleku rozrobić wszystkie budynie.


Mleko z kukułkami doprowadzić do wrzenia i na wrzątek wlać rozrobione budynie. Cały czas bardzo dokładnie mieszać aby nie powstały grudki. W innej misce zmiksować masło z dodatkiem kakao, następnie stopniowo dodawać przestudzoną masę kukułkową, a na końcu wlać likier śmietankowy.


W formie rozłożyć jedną warstwę herbatników, rozprowadzić na niej 1/ kremu, kolejna warstwa herbatników + krem i ostatnia warstwa herbatników + reszta kremu.

post-28615-0-06849100-1365088441_thumb.j

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i masło, dodać miód i mleko. Powstałym sosem polać gotowe ciasto i włożyć do lodówki na 5 h aby herbatniki się rozmiękły.

post-28615-0-76767600-1365088444_thumb.j


Niestety efektu końcowego nie udało mi się uchwycić, bo zbyt szybko moi domownicy "pożarli" ten placek:)

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.