Skocz do zawartości

Trufle migdałowe


Rekomendowane odpowiedzi

Składniki : ( na ok.20 sztuk)

Po 1 tabliczce gorzkiej, mlecznej i białej czekolady

5 dag herbatników, 5 dag wyłuskanych orzechów laskowych

5 dag całych lub zmielonych migdałów + ok.20 szt całych

2 łyżki brandy lub winiaku ( lub kilka kropel spirytusu )

4 łyżki słodkiej śmietany

Sposób wykonania :

Całe migdały włożyć na 3 min do wrzątku,obrać ze skórki i posiekać.

Orzechy podprażyć kilka minut w piekarniku( ok.180 C) lub na patelni,obrać i również posiekać.Herbatniki pokruszyć.

Tabliczke mlecznej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.Dodać migdały,orzechy i herbatniki.Wlać brandy(ewent.spirytus) i śmietanę,dokładnie wymieszać.Masę truflową odstawić na 30 minut , aby ostygła.

Z ostudzonej masy dłońmi uformować niewielkie kulki do których można wcisnąć obrany,cały migdał.

Gorzką czekoladę schłodzić, zetrzeć na tarce.Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Połowę kulek obtoczyć w wiórkach czekoladowych.Resztę kulek nabijać na wykałaczkę i zanurzać w roztopionej, białej czekoladzie.Trufle ułożyć na pergaminie aż stwardnieją....

Smacznego....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Białe trufle o kokosowym maku....

Tabliczkę białej czekolady pokruszyć, włożyć do rondla ,wlać łyżkę mleka i roztopić w kąpieli wodnej.Czekoladę zdjąć z ogniaostudzić,,dodać pół kostki miękkiego masła i 2-3 łyżki wiórków kokosowych, utrzeć.

150 g śmietany kremówki ( 30 lub 36 %) ubić i dodać do masy czekoladowej.Całosc ubijać jeszcze chwilę.

Masę truflową odstawić na kilka minut do lodówki aby zgęstniała.

Z masy formować nieduze kuleczki i odłożyć do zastygnięcia....

Życzę smacznego....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Białe trufle o kokosowym smaku....

Tabliczkę białej czekolady pokruszyć, włożyć do rondla ,wlać łyżkę mleka i roztopić w kąpieli wodnej.Czekoladę zdjąć z ogniaostudzić,,dodać pół kostki miękkiego masła i 2-3 łyżki wiórków kokosowych, utrzeć.

150 g śmietany kremówki ( 30 lub 36 %) ubić i dodać do masy czekoladowej.Całosc ubijać jeszcze chwilę.

Masę truflową odstawić na kilka minut do lodówki aby zgęstniała.

Z masy formować nieduze kuleczki i odłożyć do zastygnięcia....

Życzę smacznego....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.