monika76 Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Ciasto : 3 szklanki mąki,kostka margaryny,3 łyżki kwaśnej śmietany,2 żółtka,2 łyżki cukru pudru,płaska łyżeczka proszku do pieczenia, Masa: 1 kg białego tłustego sera,budyń waniliowy,5 żółtek,kostka masła,półtorej szklanki cukru,10 dag rodzynek,zapach cytrynowy(kilka kropli) Polewa: pół szklanki mleka,2 czubate łyżki kakao,pół szklanki cukru,łyżka masła Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto,obręczą tortownicy wykrawać krążki,piec w tem 180-200 C, przez 15-20 minut.Otrzymamy 4-5 placków. Ser przekręcić przez maszynkę,uformować kilka kulek.W rondelku ( na małym ogniu)rozgrzać masło,dodać cukier a następnie-stopniowo-serowe kulki i żółtka.Cały czas dokładnie ucierać.Na końcu dodać budyń,rodzynki i zapach cytrynowy(moze tez byc kilka kropel soku z cytryny). Kruche placki przekładać masą serową(ostatnia warstwą powinien być placek),dobrze przycisnać (np.deseczką).Pozostawić w chłodnym miejscu na 3 godz. Składniki polewy(oprócz masła) zagotować,zestwaić z ognia,dodać masło.Polać gotowy tort.Udekorować go dowolnie....dobrym pomysłem jest udekorowanie go bitą śmietaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.