Skocz do zawartości

Ciasto Mech (Tortownica 25Cm)


justhi

Rekomendowane odpowiedzi

450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 1 1/3 szk.cukru 3 jaja 1 1/3 szk.oleju 2 szk. mąki krupczatki lub 1 szk. mąki krupczatki i 1 szk. mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 500 ml.śmietany kremówki 30% 3 śmietan-Fixy cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru owoc granatu lub jagody Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Miksujemy jaja z cukrem,wlewamy powoli olej dalej mieszamy.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką do połączenia.Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ,pieczemy przez ok 1,5 godz. w temp.180 stopniach. Po wystudzeniu odcinamy wierzch ciasta i rozdrabniamy na talerzyk. Ubijamy śmietanę razem ze śmietan fixami ,cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Na ciasto wykładamy śmietanę ,wyrównujemy posypujemy okruchami pozostałego ciasta lekko uklepujemy i posypujemy owocem granatu lub jagodami (moje jest bez owoców).

 

ps.

Moja mama nienawidzi (!!) szpinaku, a ten placek jadła :smile:

post-4786-0-67347300-1384289758_thumb.jp

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tak wygląda i smakuje, do tego jest ekspresowy w przygotowaniu

Za to miny osób, które nim częstowałam wyrażały powątpiewanie lub obrzydzenie ;) Na szczęście każdemu zmieniało się na miłe zaskoczenie. Sama też miałam wątpliwości, gdy mi koleżanka o nim opowiadała

  • Sad 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na tym blogu jest praktycznie to samo ciasto :) wygląda super z tym granatem! Muszę się kiedyś skusić, bardzo fajnie się prezentuje.Ciekawi mnie smak tego ciacha :) http://przyjemnosczpieczenia.blogspot.de/2013/03/ciasto-ze-szpinakiem-i-granatem-lesny.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Składając ten przepis korzystałam z dwóch innych stron netowych.

 

A smak... Cóż... Nie potrafię go jednoznacznie określić. Ciekawie smakuje połączenie ciasta szpinakowego z ubitą śmietaną. Lubię szpinak, to go węchowo wyczuwałam, ale bez jakiejś przesady.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy później...

Skusilam sie na to ciasto, bardzo ciekawe. Smakowało mi i moim gościom którzy najpierw robili dziwne miny...po czym zajadali ze smakiem :) najlepiej smakuje dobrze schłodzone z lodówki. Granat jest super dodatkiem do ciasta. A szpinak jest tylko trochę wyczuwalny.

Robiłam tylko z małymi zmianami w proporcjach.

post-6578-0-21796600-1412178127_thumb.jp

post-6578-0-79015500-1412178242_thumb.jp

post-6578-0-66037900-1412178274_thumb.jp

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.