Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
justhi

Ciasto Mech (Tortownica 25Cm)

Rekomendowane odpowiedzi

450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 1 1/3 szk.cukru 3 jaja 1 1/3 szk.oleju 2 szk. mąki krupczatki lub 1 szk. mąki krupczatki i 1 szk. mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 500 ml.śmietany kremówki 30% 3 śmietan-Fixy cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru owoc granatu lub jagody Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Miksujemy jaja z cukrem,wlewamy powoli olej dalej mieszamy.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką do połączenia.Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ,pieczemy przez ok 1,5 godz. w temp.180 stopniach. Po wystudzeniu odcinamy wierzch ciasta i rozdrabniamy na talerzyk. Ubijamy śmietanę razem ze śmietan fixami ,cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Na ciasto wykładamy śmietanę ,wyrównujemy posypujemy okruchami pozostałego ciasta lekko uklepujemy i posypujemy owocem granatu lub jagodami (moje jest bez owoców).

 

ps.

Moja mama nienawidzi (!!) szpinaku, a ten placek jadła :smile:

post-4786-0-67347300-1384289758_thumb.jp

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

tak wygląda i smakuje, do tego jest ekspresowy w przygotowaniu

Za to miny osób, które nim częstowałam wyrażały powątpiewanie lub obrzydzenie ;) Na szczęście każdemu zmieniało się na miłe zaskoczenie. Sama też miałam wątpliwości, gdy mi koleżanka o nim opowiadała

  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na tym blogu jest praktycznie to samo ciasto :) wygląda super z tym granatem! Muszę się kiedyś skusić, bardzo fajnie się prezentuje.Ciekawi mnie smak tego ciacha :) http://przyjemnosczpieczenia.blogspot.de/2013/03/ciasto-ze-szpinakiem-i-granatem-lesny.html

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Składając ten przepis korzystałam z dwóch innych stron netowych.

 

A smak... Cóż... Nie potrafię go jednoznacznie określić. Ciekawie smakuje połączenie ciasta szpinakowego z ubitą śmietaną. Lubię szpinak, to go węchowo wyczuwałam, ale bez jakiejś przesady.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Skusilam sie na to ciasto, bardzo ciekawe. Smakowało mi i moim gościom którzy najpierw robili dziwne miny...po czym zajadali ze smakiem :) najlepiej smakuje dobrze schłodzone z lodówki. Granat jest super dodatkiem do ciasta. A szpinak jest tylko trochę wyczuwalny.

Robiłam tylko z małymi zmianami w proporcjach.

post-6578-0-21796600-1412178127_thumb.jp

post-6578-0-79015500-1412178242_thumb.jp

post-6578-0-66037900-1412178274_thumb.jp

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.