Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
justhi

Ciasto Mega Czekoladowe (Z Http://www.codogara.pl/12265/ciasto-Mega-Czekoladowe/)

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto: 4 jajka 3 szk. mąki pszennej typ 450 0,5 łyżeczki soli 2 szk. cukru 2 łyżki aromatu waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej ¾ szk. kakao w proszku 200 g masła (rozpuszczonego, ostudzonego) 1 szkl. jogurtu naturalnego (użyłam greckiego) 1¾ szk. mocnej kawy (ostudzonej) Ganache: 2,5 czekolady gorzkiej 250 ml śmietanki 30% 4 łyżki syropu malinowego koszyczek malin Połączyć ze sobą wszystkie składniki ciasta. Całość miksujemy 2 minuty intensywnie mikserem, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Następnie wylewamy je do formy i pieczemy 1 h i 5 minut. Najpierw 45 minut w 160 st. C, a ostatnie 20 minut 180 st. C. Sprawdzamy 10 min. przed końcem czy ciasto jest już suche w środku drewnianym patyczkiem. Gorące ciasto wyjmujemy z pieca i studzimy. Czekoladowe ganache: Zagotowujemy śmietankę 30% i zdejmujemy z ognia. Następnie wlewamy ją do miseczki, w której uprzednio umieściliśmy czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Po 5 minutach można zacząć mieszać naszą masę, aż składniki się połączą. Świetnym dodatkiem smakowym jest syrop lub sok malinowy. Polewamy wierzch czekoladowym ganache oraz dekorujemy malinami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.