Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio udało mi się skomponować przepis na bułeczki domowe z mąki wieloziarnistej, na miodzie a więc na słodko i pożywnie :smile:

Składniki:

  • 2 duże łyżki miodu gryczanego
  • pół kostki drożdży
  • szklanka mąki pszennej + 2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ja używam 'Gdańskie Młyny')
  • szklanka ciepłej wody
  • ziółka do wyboru, ja np. uwielbiam koperek suszony
1. Do dużej plastikowej miski wlewam szklankę ciepłej wody, dodaje dwie łyżki miodu i pokruszone na kawałeczki drożdże. Mieszam.

2. Stopniowo dodaję mąkę, na początku pszenną zwykłą, później dosypuję po trochu pełnoziarnistą.

3. Mieszam łyżką - najwygodniej drewnianą, do momentu aż ciasto będzie tak gęste żeby je ugniatać.

4. Ugniatam jak ciasto do pizzy na kulę i zostawiam dosłownie na pare minut do podrośnięcia w misce przykrytej czystą ściereczką.

UWAGA! do ciasta nie dodaję soli ani cukru, bułeczki są miodowe i słodkie, ale mimo to doskonale nadają się na kanapki z serem lub wędliną - jeśli jednak lubicie pieczywo pikantne lub słone, to nic nie stoi na przeszkodzie żeby dosypać swoich ulubionych przypraw, tylko wtedy nie dodajemy miodu a np. dolewamy pół szklanki piwa i zmniejszamy ilość ciepłej wody w przepisie o 1/3].

5. Po paru minutach znów wyrabiam przez chwilę ciasto, roluje w wałek o średnicy około 10cm i kroje nożem na 8 kawałków.

6. Z pokrojonego ciasta formuję bułeczki, na oko, raz okrągłe, raz podłużne. Z tej ilości składników wyjdzie albo 8 bułeczek okrągłych albo dwie duże buły subwayowe.

7. Wstawiam do lekko podgrzanego piekarnika i piekę przez 25 minut w 200st. 

Ciasto jest bardzo 'tolerancyjne' więc można otwierać piekarnik w trakcie pieczenia żeby sprawdzić na jakim jest etapie. Upieczone bułeczki wyglądają troche jak pączusie:)

 

Pełny przepis i zdjęcia na stronie  http://redhead87.blogspot.com/2013/10/loading.html  :smile:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

świetny przepis, ostatnio zrobiłam podobne bułeczki, 

domownikom tak smakowały że chyba będę musiała zrobić je jeszcze raz. 

 

Super, czekam na dalsze kombinacje kulinarne :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.