Skocz do zawartości

redhead87

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio udało mi się skomponować przepis na bułeczki domowe z mąki wieloziarnistej, na miodzie a więc na słodko i pożywnie :smile:

Składniki:

  • 2 duże łyżki miodu gryczanego
  • pół kostki drożdży
  • szklanka mąki pszennej + 2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ja używam 'Gdańskie Młyny')
  • szklanka ciepłej wody
  • ziółka do wyboru, ja np. uwielbiam koperek suszony
1. Do dużej plastikowej miski wlewam szklankę ciepłej wody, dodaje dwie łyżki miodu i pokruszone na kawałeczki drożdże. Mieszam.

2. Stopniowo dodaję mąkę, na początku pszenną zwykłą, później dosypuję po trochu pełnoziarnistą.

3. Mieszam łyżką - najwygodniej drewnianą, do momentu aż ciasto będzie tak gęste żeby je ugniatać.

4. Ugniatam jak ciasto do pizzy na kulę i zostawiam dosłownie na pare minut do podrośnięcia w misce przykrytej czystą ściereczką.

UWAGA! do ciasta nie dodaję soli ani cukru, bułeczki są miodowe i słodkie, ale mimo to doskonale nadają się na kanapki z serem lub wędliną - jeśli jednak lubicie pieczywo pikantne lub słone, to nic nie stoi na przeszkodzie żeby dosypać swoich ulubionych przypraw, tylko wtedy nie dodajemy miodu a np. dolewamy pół szklanki piwa i zmniejszamy ilość ciepłej wody w przepisie o 1/3].

5. Po paru minutach znów wyrabiam przez chwilę ciasto, roluje w wałek o średnicy około 10cm i kroje nożem na 8 kawałków.

6. Z pokrojonego ciasta formuję bułeczki, na oko, raz okrągłe, raz podłużne. Z tej ilości składników wyjdzie albo 8 bułeczek okrągłych albo dwie duże buły subwayowe.

7. Wstawiam do lekko podgrzanego piekarnika i piekę przez 25 minut w 200st. 

Ciasto jest bardzo 'tolerancyjne' więc można otwierać piekarnik w trakcie pieczenia żeby sprawdzić na jakim jest etapie. Upieczone bułeczki wyglądają troche jak pączusie:)

 

Pełny przepis i zdjęcia na stronie  http://redhead87.blogspot.com/2013/10/loading.html  :smile:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.