Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
asienka19873

Babka Zebra, Kakaowo-Migdałowa

Rekomendowane odpowiedzi

5 jajek

3 szkl. mąki

1,5 szkl. cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

1 szkl. oleju

1 szkl. oranżady ( może być też woda mineralna gazowana )

2 łyżki kakao

2 łyżki mąki ziemniaczanej

kilka kropel aromatu migdałowego

4 łyżki wody

Jajka ubić na krem z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wlać olej i dokładnie wymieszać, na koniec dodać oranżadę i ponownie zmiksować. Masę podzielić na połowę. Do jednej części wsypać mąkę ziemniaczaną i wlać 2 łyżki wody i olejek migdałowy, wymieszać. Do drugiej wsypać kakao, dodać 2 łyżki wody i dobrze wymieszać.

Okrągłą tortownicę 28 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Naprzemiennie wylewać po ok. 2-3 łyżek masy ciemnej i jasnej, by powstał wzór zebry, do wyczerpania składników.

Piec ok. 45-50 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C, do suchego patyczka. Smacznego!

Babka jest soczysta i mięciutka.

(1 szkl.-250 ml)

post-6578-0-23075800-1389952355_thumb.jp

post-6578-0-77201100-1389952465_thumb.jp

post-6578-0-84828500-1389953086_thumb.jp

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piękna i apetyczna ta babeczka Asieńko  :wub:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.