Skocz do zawartości

Krem Z Marchwi I Pomarańczy Z Dodatkiem Chili I Imbiru


meskakuchnia
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Propozycja kremu z marchwi. Tym razem połączyłem ostry i intensywny smak świeżego imbiru oraz papryczki chili ze słodyczą miodu i soku z pomarańczy. Danie proponuje podać z grzankami posmarowanymi domowym masłem, które jest mieszanką świeżej kolendry i papryczki chili.

Danie dla 4 osób

Składniki:


8 średnich marchwi
2cm świeży imbir
½ papryczki chili
1 czerwona cebula
sok z 1 pomarańczy
¼ szklanki czerwonej soczewicy
750 ml bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
sól
pieprz
olej ryżowy
świeża kolendra do posypania

Pieczywo z masłem, kolendrą i chili:
75g masła
1 papryczka chili
1 pęczek kolendry
sól
pieczywo


Przepis Kulinarny:

Masło:

Do blendera wrzuć masło, papryczkę chili (tylko bez pestek) oraz pęczek kolendry i dodaj odrobinę soli.

Zmiksuj wszystko tak aby otrzymać jednolitą masę.

Przygotowane masło przenieś do miseczki.

Krem:
Do garnka ustawionego na niewielkim ogniu wlej łyżkę oleju i dodaj drobno pokrojone warzywa: cebula, czosnek i papryczkę chili(bez pestek).

Do warzyw dodaj starty imbir. Smaż wszystko przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Po upływie 5 minut dodaj do garnka pokrojoną marchew oraz soczewicę i zalej wszystko bulionem (tylko do wysokości warzyw).

Gotuj wszystko przez 40 minut. Po 40 minutach wyłącz zupę i zmiksuj zawartość garnka tak aby uzyskać jednolity krem (użyj do tego celu „żyrafy”).

Do przygotowanego kremu dodaj miód oraz sok z pomarańczy i ponownie wszystko zmiksuj.

Spróbuj i jeżeli uznasz dopraw solą oraz pieprzem. Gdy zupa będzie gotowa postaw ją ponownie na bardzo małym ogniu.

Teraz na patelni grillowej opiecz odpowiednią ilość pieczywa i posmaruj je przygotowanym masłem z kolendrą.

Teraz tylko przenieś zupę na talerze i posyp ją odrobiną pociętej kolendry.
Po upływie 5 minut dodaj do garnka pokrojoną marchew oraz soczewicę i zalej wszystko bulionem (tylko do wysokości warzyw).

Gotuj wszystko przez 40 minut. Po 40 minutach wyłącz zupę i zmiksuj zawartość garnka tak aby uzyskać jednolity krem (użyj do tego celu „żyrafy”).

Do przygotowanego kremu dodaj miód oraz sok z pomarańczy i ponownie wszystko zmiksuj.

Spróbuj i jeżeli uznasz dopraw solą oraz pieprzem. Gdy zupa będzie gotowa postaw ją ponownie na bardzo małym ogniu.

Teraz na patelni grillowej opiecz odpowiednią ilość pieczywa i posmaruj je przygotowanym masłem z kolendrą.

Teraz tylko przenieś zupę na talerze i posyp ją odrobiną pociętej kolendry.
 

http://www.meskakuchnia.com/przepisy-kulinarne/zupy/krem-marchew-pomarancza-imbir-chili

post-30698-0-20539800-1393260581_thumb.j

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.