Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
meskakuchnia

Krem Z Marchwi I Pomarańczy Z Dodatkiem Chili I Imbiru

Rekomendowane odpowiedzi

Propozycja kremu z marchwi. Tym razem połączyłem ostry i intensywny smak świeżego imbiru oraz papryczki chili ze słodyczą miodu i soku z pomarańczy. Danie proponuje podać z grzankami posmarowanymi domowym masłem, które jest mieszanką świeżej kolendry i papryczki chili.

Danie dla 4 osób

Składniki:


8 średnich marchwi
2cm świeży imbir
½ papryczki chili
1 czerwona cebula
sok z 1 pomarańczy
¼ szklanki czerwonej soczewicy
750 ml bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
sól
pieprz
olej ryżowy
świeża kolendra do posypania

Pieczywo z masłem, kolendrą i chili:
75g masła
1 papryczka chili
1 pęczek kolendry
sól
pieczywo


Przepis Kulinarny:

Masło:

Do blendera wrzuć masło, papryczkę chili (tylko bez pestek) oraz pęczek kolendry i dodaj odrobinę soli.

Zmiksuj wszystko tak aby otrzymać jednolitą masę.

Przygotowane masło przenieś do miseczki.

Krem:
Do garnka ustawionego na niewielkim ogniu wlej łyżkę oleju i dodaj drobno pokrojone warzywa: cebula, czosnek i papryczkę chili(bez pestek).

Do warzyw dodaj starty imbir. Smaż wszystko przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Po upływie 5 minut dodaj do garnka pokrojoną marchew oraz soczewicę i zalej wszystko bulionem (tylko do wysokości warzyw).

Gotuj wszystko przez 40 minut. Po 40 minutach wyłącz zupę i zmiksuj zawartość garnka tak aby uzyskać jednolity krem (użyj do tego celu „żyrafy”).

Do przygotowanego kremu dodaj miód oraz sok z pomarańczy i ponownie wszystko zmiksuj.

Spróbuj i jeżeli uznasz dopraw solą oraz pieprzem. Gdy zupa będzie gotowa postaw ją ponownie na bardzo małym ogniu.

Teraz na patelni grillowej opiecz odpowiednią ilość pieczywa i posmaruj je przygotowanym masłem z kolendrą.

Teraz tylko przenieś zupę na talerze i posyp ją odrobiną pociętej kolendry.
Po upływie 5 minut dodaj do garnka pokrojoną marchew oraz soczewicę i zalej wszystko bulionem (tylko do wysokości warzyw).

Gotuj wszystko przez 40 minut. Po 40 minutach wyłącz zupę i zmiksuj zawartość garnka tak aby uzyskać jednolity krem (użyj do tego celu „żyrafy”).

Do przygotowanego kremu dodaj miód oraz sok z pomarańczy i ponownie wszystko zmiksuj.

Spróbuj i jeżeli uznasz dopraw solą oraz pieprzem. Gdy zupa będzie gotowa postaw ją ponownie na bardzo małym ogniu.

Teraz na patelni grillowej opiecz odpowiednią ilość pieczywa i posmaruj je przygotowanym masłem z kolendrą.

Teraz tylko przenieś zupę na talerze i posyp ją odrobiną pociętej kolendry.
 

http://www.meskakuchnia.com/przepisy-kulinarne/zupy/krem-marchew-pomarancza-imbir-chili

post-30698-0-20539800-1393260581_thumb.j

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Natalka27

lubie orienkatne potrawy, fajna zupa na zimowe wieczory bo imbir rozgrzewa :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.