asienka19873 Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2014 Ciasto: 3 jajka 200 ml słodkiej śmietanki (kremówki) 150 g cukru 220 g mąki 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Polewa maślana: 125 g masła 150 g cukru 3 łyżki mleka Dodatkowo: 100 g płatków migdałowych Sposób przygotowania: Jajka ubijamy na gęsty krem z cukrem i cukrem waniliowym. Dolewamy powoli śmietankę dalej ubijając. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180'C piekarnika i pieczemy 20 min. W tym czasie topimy masło, dodajemy cukier i mleko, mieszamy do rozpuszczenia cukru, na wolnym ogniu aż masa zacznie się gotować. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Po 20 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i gorące polewamy ciepłą masą maślaną, posypujemy migdałami i wystawiamy ponownie do piekarnika na kolejne 15 minut. Ciasto po upieczeniu ostudzić. Smacznego ! W cieście przed polaniem masłem można porobić płytkie wgłębienia wtedy wleci więcej masy do środka ale to nie koniecznie. Cytuj
Dorota Opublikowano 4 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2014 WoW! Ale super - to musi być bardzo smaczne ciacho :D Ciekawy przepis na ciasto - na spód, jeszcze takiego nie robiłam, szukałam masła w składnikach, ale chyba tutaj się go nie używa :) Dziękuję Asieńko :biggrin: 1 Cytuj
asienka19873 Opublikowano 5 Lipca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2014 Nie ma za co :) Nam bardzo smakuje ten placuszek :) Do spodu zamiast masła używamy śmietany, ale musi byc to kremówka minimum 30% tł., dlatego już innego tłuszczu nie trzeba. Smacznego! Cytuj
Dorota Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2014 No tak :) Brzmi smakowicie - dziękuję :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi