Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
asienka19873

Chałka Drożdżowa

Rekomendowane odpowiedzi

300 ml mleka

80 g masła

20 g oleju ( 2 łyżki )

1 cukier waniliowy

100 g cukru

20 g drożdży

2 jajka

600 g mąki

Masło rozpuścić, dodać cukier, cukier waniliowy, olej, mleko i 1 jajko, wszystko wymieszac i podgrzać tylko by było ciepłe, na koniec skruszyć drożdże i dodać do mieszanki, rozpuścić. Do miski wsypać mąke i wlać ciepła mieszankę drożdżową, wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Tu mozna pomóc sobie robotem kuchennym jeśli posiadamy.

Ciasto podzielić na 2 części i każda cześć na 3 mniejsze kawałki z których należy uformować walki, grubość i długość wg uznania. Zaplesc dwa warkocze. Mozna tez z całego ciasta jeden wielki ale po upieczeniu będzie bardzo, duży jak chleb :)

Nagrzać piekarnik do 50'C, wyłączyć . Warkocze ułożyć na papierze do pieczenia na dużej blasze i przykryć czysta ściereczką. Włożyć do piekarnika i zostawic do wyrośnięcia na 45-60 min. Drzwiczki od piekarnika uchylić na kilka minut ( ok. 10 ) a następnie zamknąć.

Następnie wyjmujemy wyrośnięte Chałki i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piekarnik ustawiamy na 190'C, wkładamy warkocze do pieczenia na 22-25 min. ( gdyby robiło sie ciemne, przykrywamy folia )

Smacznego ! Chałki są bardzo smaczne i mięciutkie :)

post-6578-0-95012800-1404828538_thumb.jp

post-6578-0-90974600-1404828569_thumb.jp

post-6578-0-99159900-1404828607_thumb.jp

post-6578-0-73631800-1404828641_thumb.jp

post-6578-0-31828600-1404828689_thumb.jp

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzis świeżutko upieczone Chałki, tym razem na suchych drożdżach i prawdziwej lasce wanilii i jedna z dodatkiem płatków migdałowych <3 pyszne

post-6578-0-69749100-1408372652_thumb.jp

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mmm.... aż u nas zapachniało ;) Wyglądają przepysznie te chałki Asieńko :)
 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.