Skocz do zawartości

Chałka Drożdżowa


Rekomendowane odpowiedzi

300 ml mleka

80 g masła

20 g oleju ( 2 łyżki )

1 cukier waniliowy

100 g cukru

20 g drożdży

2 jajka

600 g mąki

Masło rozpuścić, dodać cukier, cukier waniliowy, olej, mleko i 1 jajko, wszystko wymieszac i podgrzać tylko by było ciepłe, na koniec skruszyć drożdże i dodać do mieszanki, rozpuścić. Do miski wsypać mąke i wlać ciepła mieszankę drożdżową, wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Tu mozna pomóc sobie robotem kuchennym jeśli posiadamy.

Ciasto podzielić na 2 części i każda cześć na 3 mniejsze kawałki z których należy uformować walki, grubość i długość wg uznania. Zaplesc dwa warkocze. Mozna tez z całego ciasta jeden wielki ale po upieczeniu będzie bardzo, duży jak chleb :)

Nagrzać piekarnik do 50'C, wyłączyć . Warkocze ułożyć na papierze do pieczenia na dużej blasze i przykryć czysta ściereczką. Włożyć do piekarnika i zostawic do wyrośnięcia na 45-60 min. Drzwiczki od piekarnika uchylić na kilka minut ( ok. 10 ) a następnie zamknąć.

Następnie wyjmujemy wyrośnięte Chałki i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piekarnik ustawiamy na 190'C, wkładamy warkocze do pieczenia na 22-25 min. ( gdyby robiło sie ciemne, przykrywamy folia )

Smacznego ! Chałki są bardzo smaczne i mięciutkie :)

post-6578-0-95012800-1404828538_thumb.jp

post-6578-0-90974600-1404828569_thumb.jp

post-6578-0-99159900-1404828607_thumb.jp

post-6578-0-73631800-1404828641_thumb.jp

post-6578-0-31828600-1404828689_thumb.jp

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.