Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
ra_szymczak

Papryka Marynowana Z Czosnkiem

Rekomendowane odpowiedzi

Zamknąć lato w słoiku - dzięki temu przepisowi każdy może poczuć zimą smak upalnego lata, ciepłych długich wieczorów i zabaw do białego ranka :)

 

Składniki

 

- 1 kg czerwonej papryki

- 1 kg żółtej papryki

- 1,5 łyżki soli

- 1,5 szklanki octu 10%

- 1,5 szklanki cukru

- 3 łyżki miodu

- 2 główki

- ziele angielskie

- gorczyca

- olej

 

Wykonanie

 

Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w duże kawałki. Zalać wrzątkiem i moczyć ok. 1 minuty. Odcedzić i szybko przelać zimną wodą. Cukier, sól i miód zagotować w 1,5 litra wody. Wlać ocet i ponownie zagotować. Do każdego słoika włożyć 3 obrane ząbki czosnku, 5 ziaren ziela angielskiego i kilkanaście ziaren gorczycy. Dodać paprykę i zalać gorącą zalewą. Wlać po łyżeczce oleju. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 10 minut.

 

Uwaga – sprawdzona rada

 

1)      podana porcja wystarcza na cztery litrowe słoiki

 

 

Zdjęcie potrawy znajdziecie tutaj

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.