Skocz do zawartości

ra_szymczak

Aktywni Smakowicze
  • Postów

    106
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    2

Ostatnia wygrana ra_szymczak w dniu 18 Października 2017

Użytkownicy przyznają ra_szymczak punkty reputacji!

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Mężczyzna

Ostatnie wizyty

12111 wyświetleń profilu

Osiągnięcia ra_szymczak

Współtwórca

Współtwórca (7/14)

  • Pierwszy post
  • Współtwórca
  • Starter dyskusji

Najnowsze odznaki

4

Reputacja

  1. Ciekawa wersja popularnej potrawy. Jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania. Dzięki dużej ilości dodatków przekąska jednocześnie zaspokaja głód jak również bardzo efektownie prezentuje się na talerze. Dzięki czemu świetnie nadaje się imprezę lub podwieczorek dla milusińskich. Składniki - 20 dag pieczarek - 2 cebule - 4 parówki ( ok.20 dag ) - 1 żółta papryka - opakowanie ciasta francuskiego - 20 dag startego żółtego sera - ketchup - suszona bazylia - masło Wykonanie Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, cebulę pokroić w piórka. Podsmażyć razem na maśle. Parówki pokroić w talarki, paprykę w drobną kostkę. Ciasto podzielić na 8 części. Porcje ciasta ułożyć na natłuszczonej masłem blasze. Każdy kawałek posmarować ketchupem, delikatnie oprószyć bazylią i kolejno wykładać porcję pieczarek, parówek i papryki. Wierzch każdego kawałka posypać startym serem. Pizze piec ok.20 min w 180oC. Uwaga – sprawdzona rada 1) parówki można oczywiście zastąpić dowolną inną wędliną lub mięsem Zdjęcie potrawy znajdziecie tutaj
  2. Długo czekały śledzie na publikację bo aż od świąt - jakoś nie było czas, chęci i weny do siedzenia przed komputerem i stukania w klawiaturkę. Ale oto są. A raczej były bo ze stołu wigilijnego wyparowały tak szybko że sam nie zdążyłem się nimi nacieszyć :) Myślę że takiego śledzika każdy zna. Potrawa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu ale co najważniejsze - bardzo smaczna :) Wszystkie smaki idealnie się uzupełniają, śledzik wręcz rozpływa się w ustach a cebula i gorczyca przyjemnie chrupie podczas gryzienia. Składniki - 500 g płatów śledziowych solonych - 3 łyżki musztardy sarepskiej - 3 łyżki musztardy francuskiej - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 czerwona cebula - szczypta czarnego pieprzu Wykonanie Filety śledziowe wymoczyć ( czas moczenia zależny jest od tego jak bardzo śledzie były słone przed moczeniem i jaki efekt chce się uzyskać - jest to sprawa tak naprawdę indywidualna ). Po wymoczeniu pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Musztardy wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić pieprzem. Sos wymieszać z cebulą oraz śledziami. Całość odstawić na kilka godzin do lodówki. Zdjęcie potrawy znajdziecie tutaj
  3. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, które znajdzie amatorów w nie jednym domu. Dzięki orzeszkom ciasto nabiera "chrupkości" a po spróbowaniu wręcz rozpływa się w ustach. Świetnie nadaje się do filiżanki popołudniowej kawki jak i wieczornej szklanki ciepłego mleka. Ciasto możemy również wykorzystać jako słodką przekąskę na kinderbale - wystarczy pokroić je na w małe kwadraciki i nadziać na wykałaczki. Radość i zadowolenie na twarzach imprezujących milusińskich murowana :) Składniki - 6 paczki ( po 5 szt. ) herbatników - ¼ szklanki mleka - 1 łyżka miodu - 5 dag orzeszków ziemnych (mogą być solone ) - 1 kostka masła ( 200 g ) - 4 żółtka - 10 dag cukru pudru - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 2 czubate łyżki kakao Wykonanie Orzeszki drobno posiekać. Masło utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać kakao. Trzy łyżki masy odłożyć. Do mleka dodać miód, lekko podgrzać aż miód się rozpuści. Przestudzić i przelać do miseczki. Herbatniki zanurzyć na chwilę w mleku, ułożyć dłuższymi bokami do siebie po 5 szt. w jednym rzędzie. Posmarować je 1/6 masy i posypać rozdrobnionymi orzeszkami. W ten sam sposób ułożyć kolejne 5 warstw herbatników i masy. Boki posmarować odłożoną masą. Wierzch i boki stefanki obsypać pozostałymi orzeszkami, całość wstawić na kilka godzin do lodówki. Zdjęcia potrawy znajdziecie tutaj
  4. przepis jest bardzo ogólny dzięki czemu można go dowolnie modyfikować i to jest duży plus - jak ktoś chce może zrobić bardziej zdrowo i pożywnie. Dla mnie to jest przepis z grupy tzw "obiad studenta" :)
  5. no na razie dla mnie jest to jedyny sposób na przemycenie większej ilości warzyw do diety córeczki :)
  6. z klasyki to ruskie - uwielbiam :) z ciecierzycą też są świetne
  7. ra_szymczak

    Magda Gessler

    Ja to widzę tak -Magda Gessler kiedyś może sporo gotowała, teraz jednak głownie występuje w roli restauratora i celebryty. Choć fakt jest taki że poziom świadomości konsumenta dzięki jej programom na pewno wzrósł i dużo pozytywnego wprowadziła do polskiej gatronomii. Ale autorytet to jednak za mocne słowo. Za autorytet mogę uznać Wojciecha Amaro, zwłaszcza że śledziłem jego poczynania jeszcze przed jego występami w telewizji. Sentyment również mam do ś.p Maciej Kuronia
  8. Jeżeli zwykłe rolmopsy już się wam znudziły i tak jak ja uważacie, że śledzik smakuje najlepiej w doborowym towarzystwie to ta sałatka przypadnie wam do gustu. Dzięki smakom, które są idealnie wyważone i świetnie się uzupełniają potrawa ta jest idealną propozycją na stół świąteczny, sylwestrową imprezę czy do codziennego pałaszowania. Przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Mam nadzieje, że stanie się ona stałym puntem jadłospisu nie jednej rodziny, wzbogacając do o zdrowe warzywa i ryby. Składniki - 5 płatów śledziowych w zalewie octowej - 1 średni surowy czerwony burak - 3 cebule dymki ze szczypiorem - 1 jabłko - 2 małe ogórki kiszone - 1 czubata łyżeczka chrzanu - 300 ml kwaśnej śmietany 18% - 1/2 łyżeczka majeranku - 1/2 pęczka koperku - sól, pieprz Wykonanie Surowego buraka umyć, obrać, przekroić na pół. Jedną połowę pokroić w małą kostkę, drugą połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w małą kostkę, szczypior poszatkować. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małą kostkę. Ogórki kiszone również pokroić w małą kostkę. Koperek drobno posiekać. Warzywa wymieszać ze śmietaną, chrzanem, koperkiem i majerankiem. Całość doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 30 minut. Płaty śledziowe osączyć, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do sałatki, całość wymieszać i odstawić na min. 2 h do lodówki. Sałatka najlepiej smaku następnego dnia. Zdjęcie potrawy znajdziecie tutaj
  9. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, które znajdzie amatorów w nie jednym domu. Dzięki orzeszkom ciasto nabiera "chrupkości" a po spróbowaniu wręcz rozpływa się w ustach. Świetnie nadaje się do filiżanki popołudniowej kawki jak i wieczornej szklanki ciepłego mleka. Ciasto możemy również wykorzystać jako słodką przekąskę na kinderbale - wystarczy pokroić je na w małe kwadraciki i nadziać na wykałaczki. Radość i zadowolenie na twarzach imprezujących milusińskich murowana :) Składniki - 6 paczki ( po 5 szt. ) herbatników - ¼ szklanki mleka - 1 łyżka miodu - 5 dag orzeszków ziemnych (mogą być solone ) - 1 kostka masła ( 200 g ) - 4 żółtka - 10 dag cukru pudru - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 2 czubate łyżki kakao Wykonanie Orzeszki drobno posiekać. Masło utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać kakao. Trzy łyżki masy odłożyć. Do mleka dodać miód, lekko podgrzać aż miód się rozpuści. Przestudzić i przelać do miseczki. Herbatniki zanurzyć na chwilę w mleku, ułożyć dłuższymi bokami do siebie po 5 szt. w jednym rzędzie. Posmarować je 1/6 masy i posypać rozdrobnionymi orzeszkami. W ten sam sposób ułożyć kolejne 5 warstw herbatników i masy. Boki posmarować odłożoną masą. Wierzch i boki stefanki obsypać pozostałymi orzeszkami, całość wstawić na kilka godzin do lodówki. Zdjęcie potrawy możecie zobaczyć tutaj
  10. Ta propozycja jest idealnym rozwiązaniem dla miłośników wszelkiego rodzaju jabłeczników i szarlotek ale nie zawsze chce się im je piec. Ciasto wyrabia się naprawdę szybko, czas pieczenia również jest krótki a zapach cynamonu rozchodzący się po domu czy smak jabłek odkrywany w zwykłej muffince - bezcenne :) Składniki - 3 jabłka - 1 jajko - 1,5 szklanki mąki - 0,5 szklanki cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 100 g rodzynek - 2 łyżki masła - 0,5 łyżeczki cynamonu - cukier puder Wykonanie Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cynamon połączyć i wymieszać. Jabłka obrać, oczyścić, pokroić na cząstki i zblenderować na gładką masę. Do jabłek dodać wystudzone masło, jajko i suche składniki. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać rodzynki i jeszcze raz wymieszać. Masę przełożyć do papierowych foremek lub na blachę do muffinek. Piec ok.25 – 30 minut w temperaturze 200OC. Po upieczeniu muffinki ostudzić i posypać cukrem pudrem. Zdjęcie potrawy znajdziecie tutaj
  11. od samego czytania ślinka cieknie :)
  12. fajny torcik - może zrobię go na urodziny córki :)
  13. Na pewno spróbuję, zwłaszcza, że podoba mi się połączenie truskawek z serem feta :)
  14. Szukasz ciekawego pomysłu na obiad? Masz małego niejadka w domu? Polecam to danie - jest ono syte i pożywne a jednocześnie dzięki ciekawej formie podania może zachęcić naszego milusińskiego do konsumpcji :) Składniki - 4 ziemniaki - 4 łyżki twarogu półtłustego - połowa papryki czerwonej - 10 dag wędliny - 5 łyżek śmietany 18% - pęczek koperku - mielona słodka papryka - sól, pieprz Wykonanie Nieobrane ziemniaki starannie umyć. Gotować ok. 40 minut w mundurkach w dobrze osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Twaróg wymieszać z śmietaną. Paprykę i wędlinę pokroić w drobną kostkę, szczypiorek umyć i drobno posiekać. Wszystko dodać do twarogu, doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Ziemniaki przekroić wzdłuż, delikatnie wydrążyć środek aby powstały łódeczki, delikatnie obrać z mundurku. Farsz równo rozłożyć na łódeczkach. Zdjęcie potrawy znajdziecie tutaj
  15. widzę, że sezon na truskawki najwyższy czas zacząć - świetnie wygląda :)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.