Skocz do zawartości

Anielskie Oczy - Ciasteczka


Rekomendowane odpowiedzi

240 g mąki

70 g cukru pudru

150 g zimnego masła, pokrojone w wiórki

2 żółtka

1 mały cukier waniliowy

Szczypta soli

Otarta skórka z cytryny lub olejek cytrynowy

Poza tym:

Cukier puder do posypania ciastek

Dżem malinowy lub inny, ulubiony ok. 4 duże łyżki

Z powyższych składników zagnieść szybko ciasto i włożyć do woreczka lub owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 1-2 godziny ( mozna i na noc ). Z ciasta formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego ( ok. 25 sztuk ) lub wielkości wiśni ( ok. 40 sztuk ) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Trzonkiem drewnianej łyżki z okrągłą końcówką robic wgłębienia w każdej kulce ( maczać trzonek w mące ). Dżem wymieszac i lekko podgrzać by miał gładka konsystencję. W każde oko włożyć dżem. Piec w 200'C ok. 10-15 min. Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Przepis z niemieckiego forum kulinarnego.

post-6578-0-43218800-1416927643_thumb.jp

post-6578-0-64413600-1416927671_thumb.jp

post-6578-0-83321300-1416927715_thumb.jp

post-6578-0-74214500-1416927750_thumb.jp

post-6578-0-40553000-1416927784_thumb.jp

post-6578-0-28335800-1416927829_thumb.jp

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.