Skocz do zawartości
justhi

Nuggetsy I Krwawe Ziemniaki (Wg Nigelli Lawson)

Rekomendowane odpowiedzi

W piątek miałam parapetówkę wreszcie, na którą m.in. przygotowałam:

I. KRWAWE ZIEMNIAKI
4 ziemniaki - w oryginale miały być ponakłuwane widelcem i upieczone na kratce przez 20-30min. w 200st.C, ja je zwyczajnie ugotowałam
3 kulki mozzarelli-kupiłam w Biedronce 1 kulkę i 1 op. pokrojonego sera
ketchup
sól, pieprz
Ziemniaki po ostygnięciu ostrożnie przekroić na pół i łyżką wyciągnąć miąższ, zostawić skórkę. Do miski z miąższem z ziemniaków wrzucić pokrojony ser, dodać sól, pieprz i 2 łyżki ketchupu. Wymieszać, włożyć do skórek. Polać ziemniaki jeszcze raz ketchupem i włożyć do piekarnika na 20-30minut w 200st. C (w oryginale jest 230st.C, ale krakersy od kurczaka za szybko się przypaliły).

II. NUGGETSY
4 piersi z kurczaka ubić, pokroić na średniej wielkości kawałki. Doprawić solą, pieprzem i (ja dodałam, bo lubię, w oryginale nie było innych przypraw prócz soli i pieprzu, a tego było mi za mało) zioła prowansalskie. Zalać 2 szkl. maślanki, przykryć, marynować 1-2doby. Pokruszyć 30 dag krakersów na drobny miał, w którym panierować mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st.C na 20-30minut (po 10 minutach obrócić na drugą stronę).
Można też usmażyć, podawać z sosem czosnkowym.

 

Podałam je z mieszanką sałat z jogurtem.

W tych przepisach podobało mi się, że można było pracę rozłożyć na 2 dni, czyli spokojnie po pracy przygotowałam wszystko na godz. 18 w piątek :)

Do bagietki czy krakersów przygotowałam pastę słonecznikowo-pomidorową.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj Justhi :) Gratuluję i miłego mieszkania życzę :D

 

Aaa... przepisy rzeczywiście super, ciekawe, proste i zapowiadają się, bardzo smakowicie - trzeba będzie się skusić :) 

Dziękuję :) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dorota, bardzo Ci dziękuję :)

A mnie zaskoczył efekt tego jedzonka, dlatego tu wstawiłam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jushi! Witaj, ja tez z Poznania.

Przepis bardzo fajny!!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Miło poznać kogoś z Poznania :smile: Ostatnio zaproponowałam, spodobało się znajomym i wspólnie przygotowujemy jakieś jedzonko, zamiast chodzić do poznańskich restauracji. Ten przepis powyższy był z dnia propozycji i zasmakował. Później była kuchnia francuska, w tym tygodniu pączki z jabłkiem, a plany są na kuchnię tajską. Fajne jest to miasto i ludzie tutejsi (mieszkam tu niespełna 7 lat)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj, wykorzystałem Twój przepis ostatnio, jak robiliśmy imprezę składkową w pracy. Zaniosłem sporą porcję i wszyscy byli zaskoczeni i się rozsmakowali. Dzięki! :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cieszę się, że smakowało :smile: Nie ma za dużo pracy, a robi wrażenie. Jeśli przepis mi przypasi, to go tu wpisuję, polecam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To cieszę się bardzo :) 

Ps. Ta nasza Justhi ma zawsze dobre i smaczne pomysły :)

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

też bym się nie odważył ziemniaków nakłuwać, tyle razy co dałem surowe ziemniaki do pieczenia to mogę zliczyć na palcach jednej ręki. za każdym razem ziemniaki były gumiaste i twarde. nie wiem czym to było spowodowane.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.