Skocz do zawartości

Nuggetsy I Krwawe Ziemniaki (Wg Nigelli Lawson)


justhi
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W piątek miałam parapetówkę wreszcie, na którą m.in. przygotowałam:

I. KRWAWE ZIEMNIAKI
4 ziemniaki - w oryginale miały być ponakłuwane widelcem i upieczone na kratce przez 20-30min. w 200st.C, ja je zwyczajnie ugotowałam
3 kulki mozzarelli-kupiłam w Biedronce 1 kulkę i 1 op. pokrojonego sera
ketchup
sól, pieprz
Ziemniaki po ostygnięciu ostrożnie przekroić na pół i łyżką wyciągnąć miąższ, zostawić skórkę. Do miski z miąższem z ziemniaków wrzucić pokrojony ser, dodać sól, pieprz i 2 łyżki ketchupu. Wymieszać, włożyć do skórek. Polać ziemniaki jeszcze raz ketchupem i włożyć do piekarnika na 20-30minut w 200st. C (w oryginale jest 230st.C, ale krakersy od kurczaka za szybko się przypaliły).

II. NUGGETSY
4 piersi z kurczaka ubić, pokroić na średniej wielkości kawałki. Doprawić solą, pieprzem i (ja dodałam, bo lubię, w oryginale nie było innych przypraw prócz soli i pieprzu, a tego było mi za mało) zioła prowansalskie. Zalać 2 szkl. maślanki, przykryć, marynować 1-2doby. Pokruszyć 30 dag krakersów na drobny miał, w którym panierować mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st.C na 20-30minut (po 10 minutach obrócić na drugą stronę).
Można też usmażyć, podawać z sosem czosnkowym.

 

Podałam je z mieszanką sałat z jogurtem.

W tych przepisach podobało mi się, że można było pracę rozłożyć na 2 dni, czyli spokojnie po pracy przygotowałam wszystko na godz. 18 w piątek :)

Do bagietki czy krakersów przygotowałam pastę słonecznikowo-pomidorową.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Miło poznać kogoś z Poznania :smile: Ostatnio zaproponowałam, spodobało się znajomym i wspólnie przygotowujemy jakieś jedzonko, zamiast chodzić do poznańskich restauracji. Ten przepis powyższy był z dnia propozycji i zasmakował. Później była kuchnia francuska, w tym tygodniu pączki z jabłkiem, a plany są na kuchnię tajską. Fajne jest to miasto i ludzie tutejsi (mieszkam tu niespełna 7 lat)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witaj, wykorzystałem Twój przepis ostatnio, jak robiliśmy imprezę składkową w pracy. Zaniosłem sporą porcję i wszyscy byli zaskoczeni i się rozsmakowali. Dzięki! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.