Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
justhi

Botwina W Plackach Ziemniaczanych ("chwila Dla Ciebie")

Rekomendowane odpowiedzi

2 duże ziemniaki lub bataty

cukinia

duży pęczek botwinki

3-4 jajka (w oryginale były 2 żółtka)

3 łyżki mąki (w oryginale były 2 łyżki)

3 łyżki bułki tartej (w oryginale były 2 łyżki)

2 ząbki czosnku

mała cebula

pęczek szczypiorku

2 łyżki oleju

gałka muszkatołowa

sól, pieprz

 

Obrane ziemniaki i umytą cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę, czosnek i szczypiorek drobno posiekaj. Wszystko wymieszaj w misce. Dodaj mąkę, żółtka, bułkę tartą. Botwinę pokrój na małe kawałki. Dołóż do masy, wymieszaj. Dopraw solą, gałką muszkatołową, pieprzem. Pod sam koniec dodaj 2 łyżki oleju, wymieszaj. Nakładaj masę łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180-190st. C przez 20minut, aż placki się zrumienią.

Podawaj np. z kwaśną śmietaną, serkiem śmietankowym i ogórkami małosolnymi.

post-4786-0-64206300-1434049070_thumb.jp

post-4786-0-47438200-1434049093_thumb.jp

post-4786-0-47510000-1434049126_thumb.jp

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

szkoda, ze nie wyswietlaja sie zdjecia. sam pomysl na danie bardzo ciekawy, czy moge wykorzystac mrozona botwinke? bo teraz to juz swiezej nie kupie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.