Skocz do zawartości

Botwina W Plackach Ziemniaczanych ("chwila Dla Ciebie")


justhi

Rekomendowane odpowiedzi

2 duże ziemniaki lub bataty

cukinia

duży pęczek botwinki

3-4 jajka (w oryginale były 2 żółtka)

3 łyżki mąki (w oryginale były 2 łyżki)

3 łyżki bułki tartej (w oryginale były 2 łyżki)

2 ząbki czosnku

mała cebula

pęczek szczypiorku

2 łyżki oleju

gałka muszkatołowa

sól, pieprz

 

Obrane ziemniaki i umytą cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę, czosnek i szczypiorek drobno posiekaj. Wszystko wymieszaj w misce. Dodaj mąkę, żółtka, bułkę tartą. Botwinę pokrój na małe kawałki. Dołóż do masy, wymieszaj. Dopraw solą, gałką muszkatołową, pieprzem. Pod sam koniec dodaj 2 łyżki oleju, wymieszaj. Nakładaj masę łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180-190st. C przez 20minut, aż placki się zrumienią.

Podawaj np. z kwaśną śmietaną, serkiem śmietankowym i ogórkami małosolnymi.

post-4786-0-64206300-1434049070_thumb.jp

post-4786-0-47438200-1434049093_thumb.jp

post-4786-0-47510000-1434049126_thumb.jp

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące później...
  • 4 miesiące później...
  • 7 miesięcy później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.