Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
krupczyk25

tortilla na zimno

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno znalazłam super rozwiązanie na wykorzystanie placków pszennych na tortille, które zostały mi po obiedzie. Składniki w zasadzie można zmieniać, ale ja zrobiłam to w wersji z szynką, sałatą i serkiem (i i tak było smaczne :P)

Bierzemy po prostu taki placek, smarujemy go ulubionym serkiem kremowym, twarogowym (ja wybrałam almette z kolorowym pieprzem), układamy warstwami sałatę, szynkę i ewentualnie pomidora lub ogórka i zawijamy :)

Jeśli chcemy zrobić z tego przystawkę dla kilku osób, to wystarczy ze przekroimy na kilka mniejszych kawałków i podamy na talerzu :)

 

Czy ktoś kiedyś próbował tak kombinować z plackami pszennymi?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tortille to wdzięczny dodatek podczas gotowania bo już jest praktycznie gotowy tylko trzeba placki podgrzać. Ostatnio widziałem fajny przepis na wykorzystanie tortilli w  zapiekance, kucharz zawinął tortille w nalesniki i potem zalał sosem, farsz jakiś meksykański był, ale wydaje mi sie, ze przy takiej zapiekance można popuścić wodze fantazji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

i do środka na ogórek proponuję łososia wędzonego na ziemno :) Polskie sushi 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja biorę tortille z łososiem, serkiem śmietankowym, ogókiem i sałątą. Polecaam!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja kiedyś do tortilli dodałam też po prostu pastę z makreli, która mi została w lodówce. Do tego jeszcze morze sera żółtego i oliwki zielone. Fajnie to wyszło, nie sądziłam że taki misz masz może coś takiego stworzyć :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja tam wolę łososia z pieca, a z ryb w zimnej postaci to raczej tuńczyk i moze makrela. tylko,że makrela trochę tłusta jest:/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

w zasadzie wolę tortillę na ciepło, bo zimna robi się już dość gumowata :) ale jako alternatywa normalnej kanapki to w sumie ciekawy pomysł :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jadłam to ostatnio u koleżanki! Genialne w swej prostocie, przypominające sushi, przepyszne!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.