Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Undead84

Pikantne curry z indyka

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku chciałem się przywitać bo jestem nowym użytkownikiem a to mój pierwszy post :) Uwielbiam gotować i wymyślać ciekawe przepisy :)

A to jeden z moich pikantnych przepisów :)

 

CURRY Z INDYKA

Składniki /3 – 4 porcje

 

  •  500 g fileta z indyka
  • 1 szalotka bananowa
  • 1 łyżeczka zielonej pasty curry
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka kolendry w ziarnach
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 łyżeczka garam masali
  • Łodyga trawy cytrynowej
  • Skórka z jednej limonki
  • Sok z jednej limonki
  • Porządna szczypta soli morskiej
  • Szczypta czarnego pieprzu
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka stołowa oleju kokosowego
  • Garść świeżej kolendry
  • 1,5 szklanki ryżu basmati

 

Ryż gotujemy według instrukcji powyżej.

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy posiekany ząbek czosnku, obydwie pasty curry, posiekaną szalotkę, kolendrę w ziarnach, kumin, posiekaną papryczkę chili, garam masalę, zmiażdżoną trawę cytrynową i wszystko smażymy  na niewielkim ogniu uważając aby przyprawy i czosnek się nie przypaliły. Dzięki temu przysmażone przyprawy uwolnią zawarte w nich olejki i nasze curry będzie bardziej aromatyczne i bogatsze w smaku.

Filet z indyka kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię z przyprawami i smażymy kilka minut a właściwie do momentu aż mięso stanie się białe i na pierwszy rzut  oka będzie usmażone. Całość zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy startą skórkę z limonki, sok z limonki , szczyptę soli i pieprzu oraz 2/3 posiekanej świeżej kolendry. Całość gotujemy około 10 minut.

Gotowe curry podajemy z ryżem, posiekane świeżą kolendrą i świeżym chili.

 

 

Nie należy obawiać się że moje curry jest bardzo pikantne, mleko kokosowe neutralizuje jego ostrość a świeża kolendra i sok z limonki nadaje potrawie świeżości. Jeśli jednak obawiacie się, że potrawa będzie zbyt pikantna, wystarczy że dodacie mniej jednej i drugiej pasty curry oraz ograniczycie ilość chili.

 

 

Edytowane przez Undead84

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No jasne :) możesz też zastąpić kawałkami ryby lub warzyw :)

Poczytaj sobie artykuł na blogu tam masz ciekawe informacje czym jest curry :)   http://breweriekulinarne.pl/2015/12/03/kilka-slow-o-curry/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Fajnnny przepis. Dzięki. Dla mnie to mega fajna sprawa dzielić się ze sobą takimi właśnie pomysłami. Sama uwielbiam gotować, co w sumie oczywiste skoro jestem na tym forum :D więc jak coś mi wpadnie do głowy też sie podzielę

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.