ewaldek Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 (edytowane) Półsłodkie bułeczki drożdżowe puszyste i rumiane. Najlepsze z masłem i konfiturami! Serdecznie zapraszam na film, który pokazuje jak zrobić bułeczki. https://www.youtube.com/watch?v=WeFXFYq27sA Składniki: 400 g mąki 40 g drożdży 2 łyżki cukru ¾ szkl. ciepłego mleka 2 łyżki masła 1 jajko ½ łyżeczki soli Żółtko i 2 łyżki mleka do smarowania bułeczek Mak do posypania Wykonanie: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dodajemy łyżkę mąki i ¼ szkl. mleka, mieszamy i odstawiamy nakryte na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do miski, a potem dodajemy do naszego rozczynu. Dodajemy sól, resztę cukru, jajko, stopione i ostudzone masło i ½ szkl. mleka. Najpierw mieszamy łyżką do połączenia się składników, a potem dokładnie wyrabiamy ciasto, do czasu, aż zacznie odchodzić od ręki i stolnicy. Jeżeli ciasto będzie za luźne podsypmy mąką. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Następnie miskę natłuszczamy i pozostawiamy w niej ciasto do wyrośnięcia na 1 godz. Wyjmujemy nasze wyrośnięte ciasto na stolnicę i już bez używania mąki jeszcze chwilę wyróbmy ciasto, tak, żeby pozbyć się powietrza z wyrośniętego ciasta Jeżeli ciasto będzie się nam kleić do rąk lub do stolnicy to lekko posmarujmy stolnice olejem. Teraz formujemy bułeczki o wadze 50-60 g (wyjdzie około 12 bułeczek). Bułeczki formujemy przez zawijanie boków ciasta do środka (jak na filmie). Dzięki temu bułeczki urosną do góry a nie w szerz. Blaszkę wykładamy pergaminem. Układamy je na blaszce, w kilkucentymetrowych odstępach. Nakrywamy bułeczki ściereczką i pozawalamy im podwoić swoją objętość – około 30 min. Żółtko mieszamy z mlekiem i smarujemy nim każdą bułeczkę. Posypujemy po wierzchu makiem i wstawiamy do pieca, nagrzanego do 180 ° C. Pieczemy około 15- 20 min, aż zrumienią się na złoto. Edytowane 22 Lipca 2016 przez ewaldek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lenka33 Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Moj syn uwielbia drozdzowe ciasta i buleczki wiec musze wypróbować ten przepis..mam pytanie czy zamiast maku na wierzch mogę posypac np sezamem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.