Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Półsłodkie bułeczki drożdżowe puszyste i rumiane. Najlepsze z masłem i konfiturami!

Serdecznie zapraszam na film, który pokazuje jak zrobić bułeczki.

https://www.youtube.com/watch?v=WeFXFYq27sA

 

Składniki:

 

  • 400 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • ¾ szkl. ciepłego mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • Żółtko i 2 łyżki mleka do smarowania bułeczek
  • Mak do posypania

 

 

 

 

Wykonanie:

 

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dodajemy łyżkę mąki i ¼ szkl. mleka, mieszamy i odstawiamy nakryte na 15 minut w ciepłe miejsce.

Mąkę przesiewamy do miski, a potem dodajemy do naszego rozczynu.  Dodajemy sól, resztę cukru, jajko, stopione i ostudzone masło i ½ szkl.  mleka. Najpierw mieszamy łyżką do połączenia się składników, a potem dokładnie wyrabiamy ciasto, do czasu, aż zacznie odchodzić od ręki i stolnicy. Jeżeli ciasto będzie za luźne podsypmy mąką. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Następnie miskę natłuszczamy i pozostawiamy w niej ciasto do wyrośnięcia na    1 godz.

Wyjmujemy nasze wyrośnięte ciasto na stolnicę i już bez używania  mąki  jeszcze chwilę wyróbmy ciasto, tak, żeby pozbyć się powietrza z wyrośniętego ciasta Jeżeli ciasto będzie się nam kleić do rąk lub do stolnicy to lekko posmarujmy stolnice olejem. Teraz formujemy bułeczki o wadze 50-60 g (wyjdzie około 12 bułeczek). Bułeczki formujemy przez zawijanie boków ciasta do środka (jak na filmie). Dzięki temu bułeczki urosną do góry a nie w szerz.

Blaszkę wykładamy pergaminem. Układamy je na blaszce, w kilkucentymetrowych odstępach. Nakrywamy bułeczki ściereczką i pozawalamy im podwoić swoją objętość – około 30 min.

Żółtko mieszamy z mlekiem i smarujemy nim każdą bułeczkę. Posypujemy po wierzchu makiem i wstawiamy do pieca, nagrzanego do 180 ° C. Pieczemy około 15- 20 min, aż zrumienią się na złoto.

buleczki.jpg

Edytowane przez ewaldek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Moj syn uwielbia drozdzowe ciasta i buleczki wiec musze wypróbować ten przepis..mam pytanie czy zamiast maku na wierzch mogę posypac np sezamem?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×