ewaldek

Orzechowiec

2 posty w tym temacie

Orzechowiec

Orzechowiec to pyszne ciasto z miodem i orzechami oraz masą budyniową. Bardzo popularne ciasto na naszych stołach. Sprawdza się super na przyjęciach i różnych imprezach okolicznościowych. Zawsze pierwsze znika ze stołu.

Zapraszam na przepis w formie filmu:

https://youtu.be/-2s6XAGtF9M

 

Składniki na ciasto:

380 g mąki pszennej (typ 450-650)

70 g cukru pudru

150 g miodu

1,5  łyżeczki sody oczyszczonej

2  jajka

190 g masła 


Warstwa orzechowa:

250 g orzechów włoskich

80 g masła

100 g cukru

2 łyżki miodu


Masa budyniowa:

1,5 l mleka

3 budynie śmietankowe (po 140 g paczka)

1 szklanka cukru

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2  łyżki mąki pszennej

250 g masła

 

Wykonanie:

Ciasto kruche: Ze składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną z nich wyłożyć foremkę o wymiarach 40 x 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec  15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu delikatnie wyjąć z foremki. Wykładamy foremkę drugą częścią ciasta oraz warstwą orzechową i również pieczemy 15-20 min w temperaturze 180°C.

Masa budyniowa:  Z 1,5 litra mleka odlać 2 szklanki, w której mieszamy budynie, ze skrobią ziemniaczaną i mąką pszenną. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje wlewamy wcześniej rozmieszane budynie i cały czas mieszamy, aż do zagotowania. Po zagotowaniu przykrywamy budyń folią aluminiową i odstawiamy do ostudzenia.  Masło dajemy do dużej miski i ucieramy mikserem lub ręcznie, aż do powstania puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo wystudzony budyń, cały czas ucierając mikserem lub ręcznie.

Warstwa orzechowa: Na  patelni rozpuszczamy masło dodając cukier i miód. Kkiedy wszystko ładnie się rozpuści dodajemy orzechy włoskie i przez parę minut je podsmażamy. 

Kiedy już wszystko przygotowaliśmy przyszła pora na złożenie ciasta. Na pierwszy placek wykładamy masę budyniową, którą przykrywamy plackiem z orzechami. Placek z masą orzechową musi być dobrze ostudzony, ponieważ nie damy rady przykryć masy budyniowej (po prostu nam się pokruszy). Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.

 

 

 

orzechowiec.jpg

Edytowane przez ewaldek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Mmm... fajne ciacho, i to z moimi ulubionymi orzeszkami ;)

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.