Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
ewaldek

Sernik szachownica

Rekomendowane odpowiedzi

Sernik szachownica

Sernik szachownica przekładana kakaowym biszkoptem z polewą z mlecznej czekolady. Ciasto efektownie wygląda i jest bardzo smaczne.

Przepis w formie filmy dostępny na kanale YouTube:

https://youtu.be/yKrJylxz-c8

 

Składniki na biszkopt:

7 jajek

1 szkl. cukru

1 szkl. mąki pszennej

1 łyżeczka  proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

 

Składniki na masę serową:

2 kg sera półtłustego

8 jajek

2 szklanki cukru pudru

200 g masła

2 budynie waniliowe

6 kropli olejku waniliowego

 

Składniki na polewę czekoladową:

2 tabliczki czekolady mlecznej

4-5 łyżek mleka

 

Wykonanie:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać pojedynczo żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wszystko  wymieszać ręcznie bez użycia miksera. Ciasto wylać do foremki o wymiarach 38-24 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 min w temperaturze 170- 180°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym zamkniętym piekarniku. Następnie wyciągamy z blaszki i zostawiamy do ostudzenia.

Ser mielimy lub przyciskami przez praskę dwa razy.  Następnie ucieramy masło, do którego dodajemy cukier puder, żółtka jaj oraz budyń. Do tak przygotowanej masy stopniowo dodajemy ser. Gdy masa zrobi się gładka, dodajemy wcześniej ubitą pianę z  białka  jaj i wszystko ze sobą łączymy.

Biszkopt tniemy na 7 równych pasków wzdłuż foremki. Do foremki wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy 4 paski biszkoptu robiąc odstępy równe, wielkości pasków biszkoptów. W wolne odstępy, które zrobiliśmy nakładamy masę serową do wysokości biszkoptu. Teraz w  miejsca gdzie nakładaliśmy masę serową kładziemy paski biszkoptu. I znowu wolne miejsca nakładamy masę serową ładnie przykrywając paski biszkoptu i wszystko wyrównując. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45 min. Po upieczeniu sernik zostawiamy w wyłączonym piekarniku przez 10 min. Następnie uchylamy piekarnik i studzimy przez następne 10min. Na koniec otwieramy piekarnik do końca i studzimy w nim jeszcze przez około 20 min.

W podgrzanym mleku roztapiamy czekoladę, do całkowitego połączenia się z mlekiem. Jak czekolada będzie szklista wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy.

 

 

you.jpg

Edytowane przez ewaldek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.