ewaldek Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 Przepis na tradycyjny polski makowiec zawijany, który niestety coraz rzadziej przygotowywany jest w domu. A tak naprawdę jest bardzo łatwy w wykonaniu. Makowiec pełen masy makowej z rodzynkami i orzechami jest bardzo bardzo smaczny. Idealny na zbliżające się święta! Z przepisu wychodzą dwa makowce. Jak zrobić ten przepiękny makowiec można podglądnąć na kanale YouTube: https://youtu.be/xtnGGIjZ568 Z przepisu wychodzą dwa makowce Składniki na zaczyn: 35 g świeżych drożdży 1 łyżkę mąki 3/4 szkl. mleka 1 łyżeczka cukru Składniki na ciasto: 400 g mąki ¼ kostki roztopionej margaryny 3 żółtka 0,5 szkl. cukru szczypta soli Składniki na masę makową: 250 g maku 0,5 szkl. cukru ¼ kostki margaryny 2 białka (+ jedno do posmarowania ciasta) 1 łyżka miodu 70 g rodzynek 70 g orzechów włoskich olejek migdałowy Składniki na lukier: 3 łyżki wody lub soku z cytryny cukier puder (około 10 czubatych łyżek) Składniki polewę czekoladową: 1 tabliczka czekolady mlecznej 3 łyżki mleka Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę mąki i cukru. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Po 15 minutach dodajemy mąkę, margarynę, żółtka, cukier, sól i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodajemy mąki. Jeżeli zaś zbyt gęste dodajemy mleka. Odstawiamy na około 1 godz. w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Mak parzymy i mielimy dwukrotnie. Następnie smażymy z margaryną, cukrem, miodem, bakaliami i orzechami. Gdy masa ostygnie dodajemy pianę ubitą z białek, na końcu dodajemy olejek migdałowy. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 25 x 30 cm. Smarujemy białkiem i nakładamy mak. Zwijamy ciasto w roladę i kładziemy na papier do pieczenia, tak aby łączenie było u góry. Spinamy papier na górze po całej długości makowca, np. zszywaczem do papieru, tak aby zostawić w środku miejsce około 2-3cm potrzebne do wyrośnięcia makowca. Obracamy makowca tak żeby łączenie makowca i papieru było pod spodem. Układamy cisto na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 ° C i pieczemy około 30 - 40 minut. Po upieczeniu ciasto musi chwile ostygnąć. Potem, zdejmujemy papier i polewamy polewą czekoladową lub lukrem. Lukier robimy z cukru pudru i wody lub cytryny. Dobieram ilość płynu tak, aby lukier osiągnął pożądaną konsystencję. Polewę czekoladową robimy podgrzewając mleko i roztapiamy czekoladę, do całkowitego połączenia się z mlekiem. Jak czekolada będzie szklista wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Ciasto możemy posypać kandyzowaną skórką pomarańczy, orzechami, migdałami lub wiórkami kokosowymi lub zostawić bez posypki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorba Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 Ponieważ pora świąt to spróbuję upiec makowca z tego przepisy Wydaje się być prosty Dawno nie piekłam bo mi nie wychodziły,ale w tym roku nabrałam ochoty więc do dzieła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.