Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis na tradycyjny polski makowiec zawijany, który niestety coraz rzadziej przygotowywany jest w domu. A tak naprawdę jest bardzo łatwy w wykonaniu. Makowiec pełen masy makowej z rodzynkami i orzechami jest bardzo bardzo smaczny. Idealny na zbliżające się święta! 
Z przepisu wychodzą dwa makowce.

Jak zrobić ten przepiękny makowiec można podglądnąć na kanale YouTube:

https://youtu.be/xtnGGIjZ568

 

Z przepisu wychodzą dwa makowce

Składniki na  zaczyn:

35 g świeżych drożdży

1 łyżkę mąki

3/4  szkl. mleka

1 łyżeczka cukru

 

Składniki na ciasto:

400 g mąki

¼ kostki roztopionej margaryny

3 żółtka

0,5 szkl. cukru

szczypta soli

 

Składniki na masę makową:

250 g maku

0,5 szkl. cukru

 ¼ kostki margaryny

 2 białka (+ jedno do posmarowania ciasta)

 1 łyżka miodu

70 g rodzynek

 70 g orzechów włoskich

 olejek migdałowy

 

Składniki na lukier:

3 łyżki wody lub soku z cytryny

cukier puder (około 10 czubatych łyżek)

 

Składniki polewę czekoladową:

1 tabliczka czekolady mlecznej

3 łyżki mleka

 

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę mąki i cukru. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Po 15 minutach dodajemy mąkę, margarynę, żółtka, cukier, sól i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodajemy mąki. Jeżeli zaś zbyt gęste dodajemy mleka. Odstawiamy na około 1 godz. w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

Mak parzymy i mielimy dwukrotnie. Następnie smażymy z margaryną, cukrem, miodem, bakaliami i orzechami. Gdy masa ostygnie dodajemy pianę ubitą z białek, na końcu dodajemy olejek migdałowy.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 25 x 30 cm. Smarujemy białkiem i nakładamy mak. Zwijamy ciasto w roladę i kładziemy na papier do pieczenia, tak aby łączenie było u góry.

Spinamy papier na górze po całej długości makowca, np. zszywaczem do papieru, tak aby zostawić w środku miejsce około 2-3cm potrzebne do wyrośnięcia makowca. Obracamy makowca tak żeby łączenie makowca i papieru było pod spodem.

Układamy cisto na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 ° C i pieczemy około 30 - 40 minut.

Po upieczeniu ciasto musi chwile ostygnąć. Potem, zdejmujemy papier i polewamy polewą czekoladową lub lukrem.

Lukier robimy z cukru pudru i wody lub cytryny. Dobieram ilość płynu tak, aby lukier osiągnął pożądaną konsystencję.

Polewę czekoladową robimy podgrzewając mleko i roztapiamy czekoladę, do całkowitego połączenia się z mlekiem. Jak czekolada będzie szklista wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić.  Ciasto możemy posypać kandyzowaną skórką pomarańczy, orzechami, migdałami lub wiórkami kokosowymi lub zostawić bez posypki.

makowieczawijany.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.