Gość Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2005 składniki: 1,2 kg surowego boczku 1 duża cebula 3 łyżki oleju 30 dag kapusty włoskiej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 20 dag nietłustego mielonego mięsa 1 łyżka ostrej musztardy włoszczyzna 2 pomidory 1/2 l wywaru mięsnego (może być z kostki) wykonanie: Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę i zeszklić na oleju. Kapustę pokroić w paseczki, dusić z cebulą 15 min, doprawić połową soli, pieprzu i kminku i wymieszać z mielonym mięsem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 C. Odciąć od boczku kości. Długim nożem przekroić boczek w poprzek (nie do końca). Posmarować w środku ostrą musztardą, posypać resztą soli, pieprzu i kminku. Na wierzchu rozsmarować masę z duszonej kapusty, cebuli i mielonego mięsa, zostawiając wolny brzeg (około 2 cm szerokości). Zwinąć boczek od szerszej strony i związać bawełnianymi nićmi tak, aby uzyskał podłużną formę pieczeni. Roladę mocno obsmażyć na reszcie oleju, dodać wywar oraz pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Piec przez 20 min w wysokiej temperaturze (powyżej 200 °C). Przykryć pieczeń, zmniejszyć ogień (można też nastawić piekarnik na 180 °C) i piec jeszcze godzinę. Pozostały po pieczeniu sos przetrzeć razem z jarzynami przez sito lub zmiksować, zagotować i doprawić do smaku pieprzem i solą. Roladę wyjąć z piekarnika. Pomidory przekroić na pół, posypać ziołami, solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni. Przed podaniem usunąć nici wiążące pieczeń i pokroić ją w grube plastry. Podawać z kopytkami i surówką warzywną, np. z marchwi, chrzanu i odrobiny śmietanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.