Fumiko Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Dobry! Mam mały problem z wprost znienawidzonym przeze mnie składnikiem: kaszą gryczaną. Ma ona mdławo-gorzkawy smak, którego nie cierpię. W szafkach nie zostało zbyt wiele produktów, a w związku z tym, że nie ja zarządzam domowym inwentarzem, muszę sobie poradzić z tym co jest. Chciałam do ugotowanej (rozgotowanej) na miękko kaszy dodać jajko, mąkę oraz przyprawy i usmażyć. Normalnie użyłabym ryżu, dodała curry i cynamon, i było by w porządku, ale nie mam pomysłu na dodatki do kaszy w stylu orient (oprócz tartych orzechów-podobno podsmażona przed gotowaniem nabiera porównywalnego do nich aromatu, więc chciałam spróbować je dodać). Tylko boje się, że coś co dodam, nie będzie pasowało i podkreśli ten znienawidzony smak, zamiast go zniwelować. PS Jeśli to zły pomysł, to wybijcie mi go z głowy, bo doświadczenie mam raczej znikome... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoProstuDora Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Jakby komuś kiedyś miało się przydać, bo widzę, że wątek pozostawiony sam sobie. O stylu orientalnym się nie wypowiem, bo się nie bardzo znam, ale do kaszy (powiedzmy, że na 1 szklankę suchej) podczas gotowania można dodać pieprz, sól, 0.5 łyżeczki bazylii, tyle samo majeranku, szczyptę oregano, posiekany ząbek czosnku, a pod koniec zetrzeć do niej ser parmezan. Smaczny dodatek do mięs i sosów, zwłaszcza jeśli komuś nudzi się smak "czystej" kaszy. Można również ugotowaną uprażyć z białą cebulą na maśle, z pieprzem cayenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.