Robson38 Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Cześć, na początku muszę mocna podreślić, iż jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o gotowanie i pieczenie, dlatego chciałbym się zwrócić do Was o pomoc. Mianowicie, w ramach prezentu urodzinowego dla mojej dziewczyny zaplanowałem włożyć w to trochę serca i spróbować coś upiec. Z racji tego, że nie mam zbytniego doświadczenia w kuchni, zdecydowałem się na raczej mało wykwintne specjały, takie jak amerykańskie cookies, muffinki, tarty z owocami i oczywiście tort. Jednak, aby móc je wszystkie pochłonąć bez większych wyrzutów sumienia wpadłem na pomysł, aby ogromne ilości cukru potrzebne do przygotowania powyższych wypieków zastąpić czymś zdrowszym. I tutaj pojawia się moje pytanie, co dokładnie? Stewia, ksylitol? Czy nie wpłynie to znacząco na smak i będzie dało się to zjeść? Oraz czy wszystko normalnie się upiecze, nic się nie zepsuje? Ponadto szukając informacji na temat zdrowych zamienników znalazłem takie wynalazki jak mąka z amarantusa oraz mąka kokosowa. Myślicie, że w tym przypadku też można dokonać podmiany? Z góry ogromne dzięki za pomoc i zrozumienie! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoProstuDora Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Nie ma co martwić się o wyrzuty sumienia przy jednorazowym zjedzeniu kilku muffinek albo ciastek. :) "Problem" dla nas, jeśli chodzi o amerykańskie przepisy jest taki, że Amerykanie lubią po prostu o wiele słodsze potrawy - tam wszystko jest o wiele słodsze, niż u nas. W takich przepisach dobrze jest po prostu zmniejszyć ilość cukru o 1/3 lub nawet połowę. Wtedy smak jest bardziej zbalansowany. Jeśli chodzi o zamienniki cukru białego, to owszem, stewia i ksylitol, ale też naturalne soki, miód, cukier brązowy, który ma delikatniejszy smak. Radziłabym tylko uważać, raz - na ksylitol (jeśli wcześniej się go nie jadło, może człowieka przeczyścić) i dwa - na stewię (ma specyficzny posmak, który zostaje w wypiekach, a może przeszkadzać, jeśli nie jest się do niego przyzwyczajonym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarna05 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 miód, niektóre słodziki może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 ja często używam syropu z agawy albo daktylowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.