Skocz do zawartości
Robson38

Zamienniki dla cukru w wypiekach

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

na początku muszę mocna podreślić, iż jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o gotowanie i pieczenie, dlatego chciałbym się zwrócić do Was o pomoc.


Mianowicie, w ramach prezentu urodzinowego dla mojej dziewczyny zaplanowałem włożyć w to trochę serca i spróbować coś upiec. Z racji tego, że nie mam zbytniego doświadczenia w kuchni, zdecydowałem się na raczej mało wykwintne specjały, takie jak amerykańskie cookies, muffinki, tarty z owocami i oczywiście tort. Jednak, aby móc je wszystkie pochłonąć bez większych wyrzutów sumienia wpadłem na pomysł, aby ogromne ilości cukru potrzebne do przygotowania powyższych wypieków zastąpić czymś zdrowszym. I tutaj pojawia się moje pytanie, co dokładnie? Stewia, ksylitol? Czy nie wpłynie to znacząco na smak i będzie dało się to zjeść? Oraz czy wszystko normalnie się upiecze, nic się nie zepsuje?

Ponadto szukając informacji na temat zdrowych zamienników znalazłem takie wynalazki jak mąka z amarantusa oraz mąka kokosowa. Myślicie, że w tym przypadku też można dokonać podmiany?

Z góry ogromne dzięki za pomoc i zrozumienie!

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie ma co martwić się o wyrzuty sumienia przy jednorazowym zjedzeniu kilku muffinek albo ciastek. :)

"Problem" dla nas, jeśli chodzi o amerykańskie przepisy jest taki, że Amerykanie lubią po prostu o wiele słodsze potrawy - tam wszystko jest o wiele słodsze, niż u nas. W takich przepisach dobrze jest po prostu zmniejszyć ilość cukru o 1/3 lub nawet połowę. Wtedy smak jest bardziej zbalansowany. Jeśli chodzi o zamienniki cukru białego, to owszem, stewia i ksylitol, ale też naturalne soki, miód, cukier brązowy, który ma delikatniejszy smak. Radziłabym tylko uważać, raz - na ksylitol (jeśli wcześniej się go nie jadło, może człowieka przeczyścić) i dwa - na stewię (ma specyficzny posmak, który zostaje w wypiekach, a może przeszkadzać, jeśli nie jest się do niego przyzwyczajonym).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja często używam syropu z agawy albo daktylowego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.