Skocz do zawartości

Zamienniki dla cukru w wypiekach


Robson38

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

na początku muszę mocna podreślić, iż jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o gotowanie i pieczenie, dlatego chciałbym się zwrócić do Was o pomoc.


Mianowicie, w ramach prezentu urodzinowego dla mojej dziewczyny zaplanowałem włożyć w to trochę serca i spróbować coś upiec. Z racji tego, że nie mam zbytniego doświadczenia w kuchni, zdecydowałem się na raczej mało wykwintne specjały, takie jak amerykańskie cookies, muffinki, tarty z owocami i oczywiście tort. Jednak, aby móc je wszystkie pochłonąć bez większych wyrzutów sumienia wpadłem na pomysł, aby ogromne ilości cukru potrzebne do przygotowania powyższych wypieków zastąpić czymś zdrowszym. I tutaj pojawia się moje pytanie, co dokładnie? Stewia, ksylitol? Czy nie wpłynie to znacząco na smak i będzie dało się to zjeść? Oraz czy wszystko normalnie się upiecze, nic się nie zepsuje?

Ponadto szukając informacji na temat zdrowych zamienników znalazłem takie wynalazki jak mąka z amarantusa oraz mąka kokosowa. Myślicie, że w tym przypadku też można dokonać podmiany?

Z góry ogromne dzięki za pomoc i zrozumienie!

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące później...

Nie ma co martwić się o wyrzuty sumienia przy jednorazowym zjedzeniu kilku muffinek albo ciastek. :)

"Problem" dla nas, jeśli chodzi o amerykańskie przepisy jest taki, że Amerykanie lubią po prostu o wiele słodsze potrawy - tam wszystko jest o wiele słodsze, niż u nas. W takich przepisach dobrze jest po prostu zmniejszyć ilość cukru o 1/3 lub nawet połowę. Wtedy smak jest bardziej zbalansowany. Jeśli chodzi o zamienniki cukru białego, to owszem, stewia i ksylitol, ale też naturalne soki, miód, cukier brązowy, który ma delikatniejszy smak. Radziłabym tylko uważać, raz - na ksylitol (jeśli wcześniej się go nie jadło, może człowieka przeczyścić) i dwa - na stewię (ma specyficzny posmak, który zostaje w wypiekach, a może przeszkadzać, jeśli nie jest się do niego przyzwyczajonym).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.