Skocz do zawartości

Makowiec " Tygrys "


monika76

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto :

1/2 kg mąki,1/2 kostki masła

1/2 szklanki cukru,szklanka mleka,5 dag drożdży

Masa makowa :

1/2 kg maku,szklanka cukru,

1/2 kostki masła,2 jajka,10 dag rodzynków

aromat migdałowy,1/2 szklanki wiśni z konfitury(niekoniecznie)

Ciasto :

Drożdże wymieszać z 1/2 szklanki ciepłego mleka,łyżeczką mąki i cukru.Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce.

Masło stopić i zostawić by ostygło.

Jajka zmiksować z cukrem,wsypać mąkęwlać wyrośnięty rozczyn z drożdży.Następnie dolewając trochę ciepłego mleka,wyrobić elastyczne ciasto.Pod koniec wyrabiania dodać ciepłe,ale nie gorące masło.

Ciasto przykryć,odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Masa:

Mak sparzyć,osączyć i zemleć.W rondlu rozpuścić masło,włożyć mak,krótko podgrzewać mieszając.Gdy nieco przestygnie,dodać jajka,cukier,kilka kropli olejku migdałowego,i utrzeć.Na koniec dodać sparzone rodzynki i wiśnie (niekoniecznie).

Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkować na dwa podłużne placki grubości 1 cm.Jednym wyłozyć natłuszczoną formę,a drugi pociąć na paski o wymiarach foremki.

Do formy kłasc na przemian paski ciasta i masę makową.

Formę odstwaić na 15 min w ciepłe miejsce.

Piec ok 40 -50 min w temp 180 C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.