Skocz do zawartości
555

Zupa Grzybowa Przepyszna

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki: - duża garść suszonych grzybów; - 2-2,5 litra wody; - 1 kostka bulionu grzybowego; - 1 średniej wielkości cebula; - śmietana; - mąka; - sól; - pieprz; - kwasek cytrynowy; - makaron (np. łazanki, świderki, rurki). Grzyby umyć, zalać ciepłą wodą i moczyć co najmniej 30 minut (może być trochę dłużej). Natępnie grzyby w wodzie, w której się moczyły, postawić na niewielkim gazie, dodać bulion grzybowy oraz obraną i przekrojoną cebulę. Gotować ok. 45 minut. Z wywaru wyłowić ugotowane grzyby i cebulę, grzyby pokroić na wąskie paski, dodać z powrotem do wywaru. Zupę zaprawić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki (jednak wciąż powinna mieć konsystencję rosołu), doprawić do smaku pieprzem, odrobiną soli i (ważne!) szczyptą kwasku cytrynowego. Zupa ma wyraźnie grzybowy smak, lekko kwaskowy, z nutką goryczki. Podawać z makaronem. SMACZNEGO!!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.