Skocz do zawartości

Sernik ze śliwkami


natalii

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki ciasta:

3 jajka,10 dag cukru,opakowanie cukru waniliowego

po 7 dag mąki pszennej i ziemniaczanej

sok z cytryny,3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki kremu:

50 dag mielonego twarogu,50 dag śliwek

25 dag jogurtu naturalnego,20 dag kremówki

25 dag cukru pudru,2 łyżeczki skórki otartej z cytryny

4 łyżeczki żelatyny,cynamon,kilka gożdzików(3-4)

Do dekoracji:

Pół opakowania czerwonej galaretki

Przygotowanie:

Jajka zmiksować z cukrami i sokiem z cytryny.Dodać obie mąki,proszek do pieczenia i wymieszać.Ciasto włożyć do wyłożonej pergaminem tortownicy(26cm) i piec ok 30 min w temp 180`C.Ostudzić w formie.

Śliwki przekroić,wypestkować.

Zagotować szklankę wody z cynamonem i gożdzikami,włożyć śliwki,zagotować i odcedzić.W powstałym płynie rozpuścić pół torebki galaretki i odstawić do ostudzenia.

Twaróg zmiksować z jogurtem,cukrem i skórką z cytryny.

Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzątku,dodać do masy serowej i zmiksować.Dodać ubitą kremówkę.Połówki śliwek ułożyć na biszkoptowym spodzie i zalać masą serową.Wiertzch sernika spiralnie ozdobić zastygającą galaretką.Sernik wstawić na 3-4 godz do lodówki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.