Skocz do zawartości

Torcik kokosowy


Rekomendowane odpowiedzi

Składniki • ..::NA CIASTO::.. • 4 jajka • niepełna szklanka cukru pudru • starta skórka z połowy cytryny • 3/4 szklanki mąki • płaska łyżeczka proszku do pieczenia • ..::NA KREM::.. • szklanka mleka • paczka budyniu waniliowego (na 1/2 litra mleka) • szklanka cukru pudru • 100 g wiórków kokosowyc • wiśnie z konfitury do dekoracji Etapy przygotowania 1. Oddzielamy żółtka i białka. Żółtka dobrze ubijamy z połową cukru i skórką cytrynową. Białka ubijamy dodając powili resztę cukru. Łączymy obie masy ciągle ubijając. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia 2. Wlewamy ciasto do tortownicy, starannie wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej mąką. Następnie szybko wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 minut. Wystudzony już biszkopt przekrawamy w poprzek na 3 części 3. Budyń gotujemy ze szklanką mleka (powinien być dość gęsty) i studzimy. Ubijamy masło z cukrem pudrem na krem i powoli mieszamy z budyniem dodając połowę wiórków kokosowych. 4. Krem dzielimy na 3 części – dwoma przekładamy plastry biszkoptu, a trzecią smarujemy tort. Obsypujemy go dokładnie resztą wiórków kokosowych i dekorujemy według uznania np. wiśniami z konfitury.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.