Mooonikaa Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2005 Składniki ciasto: -200 g. mąki -150 g masła -50 g cukru pudru -1 żółtko -1-2 łyżki śmietany -szczypta soli -tłuszcz do formy nadzienie: -4 jajka -4 żółtka -1/2 szklanki soku z cytryny -szklanka cukru - 3 łyżki masła Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 min. do lodówki. Jajka i żółtka wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem (3 łyżki cukru odłożyć). Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, dopóki masa nie zacznie gęstnieć. Dodać masło i podgrzewać dalej, aż się stopi i połączy z cytrynowym kremem. Ciasto rozwałkować i wylepić nim wysmarowaną tłuszczem formę. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Wystudzić. Dodać cytrynową masę. Wstawić tartę do lodówki. Gdy krem zastygnie, posypać tartę pozostałym cukrem. Wstawić na ok. 5 minut do mocno rozgrzanego piekarnika. Podawać na stół ciepłą. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.