Skocz do zawartości

Tarta Cytrynowa


Mooonikaa

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki

ciasto:

-200 g. mąki

-150 g masła

-50 g cukru pudru

-1 żółtko

-1-2 łyżki śmietany

-szczypta soli

-tłuszcz do formy

nadzienie:

-4 jajka

-4 żółtka

-1/2 szklanki soku z cytryny

-szklanka cukru

- 3 łyżki masła

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 min. do lodówki. Jajka i żółtka wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem (3 łyżki cukru odłożyć). Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, dopóki masa nie zacznie gęstnieć. Dodać masło i podgrzewać dalej, aż się stopi i połączy z cytrynowym kremem.

Ciasto rozwałkować i wylepić nim wysmarowaną tłuszczem formę. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Wystudzić. Dodać cytrynową masę. Wstawić tartę do lodówki. Gdy krem zastygnie, posypać tartę pozostałym cukrem. Wstawić na ok. 5 minut do mocno rozgrzanego piekarnika. Podawać na stół ciepłą. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.