agadir Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2005 Knedle z mięsem Składniki: Ciasto: • 1 kg ugotowanych ziemniaków, • 30 dkg mąki, • jajko, • sól do smaku. Farsz: • 40 dkg wołowiny bez kości, • 20 dkg włoszczyzny, • 20 dkg cebuli, • 2 dkg tłuszczu, • jajko, • sól, pieprz do smaku. • 10 dkg boczku Sposób wykonania: Mięso ugotować. Pod koniec gotowania włożyć warzywa (połowę cebuli). Po ostygnięciu razem zmielić. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, podsmażyć, a następnie wymieszać ze zmielonym mięsem, doprawić do smaku. Ugotowane ziemniaki zmielić. Dodać mąkę i jajko, posolić, zagnieść szybko ciasto, podzielić na części, formować wałki o średnicy 4 cm, pokrajać na kawałki, spłaszczyć, nałożyć nadzienie, uformować knedle. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Resztę cebuli podsmażyć na drobno pokrojonym boczku. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową, osączyć, Podawać polane podsmażoną cebulką i posypane pieprzem. Można też polać zrumienioną na maśle tartą bułką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.