Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

agadir

Smakowicze
  • Zawartość

    46
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O agadir

  • Tytuł
    Stały bywalec

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Nie powiem

Ostatnie wizyty

15319 wyświetleń profilu
  1. Polska pizza 25 dag makaronu, 25 dag sera żółtego, 40 dag kiełbasy, 1/2 kg pomidorów, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, łyżka papryki, 2 łyżki tartej bułki, zielenina Makaron ugotować w dużej ilości wody, gdy będzie niezupełnie miękki odcedzić go i przelać zimną wodą. W czasie gotowania makaronu umyć, sparzyć i obrać ze skórki pomidory, a następnie pokroić je w plastry. Do niezbyt wysokiej okrąglej żaroodpornej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką włożyć makaron, skropić go masłem, posypać tartą bułką i połową startego sera, następnie ułożyć połowę plasterków kiełbasy, na nich równą warstwą połowę plastrów pomidorów, posypując solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i zieleniną. Znów ułożyć warstwę kiełbasy, na niej plastry pomidorów, posypać przyprawami i pozostałą ilością sera zmieszanego z papryką, całość wstawić do bardzo nagrzanego piekarnika na pół godziny. Po wyjęciu posypać zieleniną, podawać natychmiast.
  2. 1 kilo gęsich piersi 5-6 jabłek 1,5 szklanki bulionu z kostki 2-3 cebule ćwierć szklanki porto łyżka majeranku 2 łyżki smalcu ćwierć łyżeczki cynamonu cukier pieprz , sól Z mięsa zdjąć śkórę z tłuszczem drobno pokroić i wytopić na patelni Piersi pokroić w dużą kostke, posypać solą i pieprzem, odstawić na 30 min. Cebule posiekać podsmażyć na łyżce smalcu osobno zrumienić na pozostałym smalcu mięso, przełożyć do rondla, włożyć cebule, wlać bulion, wino i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Jabłka bez skóry i pestek pokroić na 8 mki i wrzucić do rondla, gdy mięso będzie prawie miękie doprawić cynamonem, majerankiem, cukrem, solą, pieprzem i dusić jeszcze 10 min . Podawać z kluskami kładzionymi lub francuskimi i sałatą lub cykorią ze śmietaną. Snaczbego :wink:
  3. 50 dag mąki 13 dag margaryny 15 dag cukru 5 żółtek 6 dag drożdży szklanka mleka cukier waniliowy tłuszcz do formy Z łyżki letniego mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki przygotować rozczyn. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia Zagotować mleko i zalać nim 1/2 ilości mąki. Zaparzoną mąkę dokładnie rozetrzeć łyżką tak aby nie powstały grudki, a gdy przestygnie, połączyć z rozczynem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z podrośniętą zaparzoną mąką, dodać reszte mąki i wyrobić ciasto. W trakcje wyrabiania wlać roztopioną i ostudzoną margaryne . Wyrabiać ciasto tak długo aż zacznie odstawać od ręki. Wyłożyć je do formy wysmarowanej tłuszczem do 1/2 wysokości i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto piec 50-60 min w średnio gorącym piekarniku Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.
  4. 4 kajzerki, 25 dag grzybów leśnych lub pieczarek, 4 jaja, duża cebula 15 dag startego sera żółtego, masło, sól, pieprz. Skroić wierzchy z bułek, wydrążyć środki każdą bułke nasmarować w wewnątrz masłem . Oczyszczine grzyby i cebule drobno pokroić usmażyć i przyprawić. W zagłębienia powstałe w każdej z bułek majpierw włożyć troche nadzienia następnie wbić po 1 jaju o posypać żółtym serem. Wstawić do gorącego piekarmika. Piec 20 minut
  5. 6 jaj ugotowanych na twardo Lyżka masła łyżka koncentratu pomidorowego Lyżka posiekanej natki pietruszki 3 łyżki drobno utartego sera ementalera Pieprz,sól Sos 4 łyżki gęstego majonezu 1-2 łyżki keczupu 1łyżeczka musztardy Ostudzone jajka obrać ze skorupek, przekroić wzdłiuż i wyjąć żółtka, utrzeć je w miseczce z masłem koncentratem, dodać natke i drobno utarty ser, doprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić tą masą połówki jajek, formując farsz w ten sposub by odtworzyć z niego drugą połówkę jaja . Majonez wymieszać z musztardą i keczupem. Położyć po łyżeczce sosu na każdym jajku. Podawać z pieczywem.
  6. Składniki 16 szparagów konserwowych 8 plastrów wędzonego łososia 2-3 łyżki majonezu 10 cząstek cytryny,łyżka kaparów łyżka posiekanego koperku Majonez wymieszać z posiekanymi koparami i koperkiem. Plastry łososia posmarować sosem i zawinąć w nie po 2 osączone szparagi. Na półmisku układać na przemian roladki i cząstki cytrtny.
  7. agadir

    Życie Forum

    Smacznie tu na tej karuzeli, objecuje że w poniedziałek nastukam jakiś pyszny przepisik na coś smaczniutkiego :wink:
  8. agadir

    Sałatka porowa

    Szybka sałatka do wykonania :wink:
  9. Pijany Murzyn Składniki: kostka margaryny, 1,5 szkl. cukru, 0,25 szkl. wody, 4 duże łyżki kakao, torebka cukru waniliowego, 0,5 szkl. czerwonego wina, 4 jajka, torebka proszku do pieczenia, 2 szkl. mąki pszennej lub tortowej, aromat, do wyboru do koloru (nie jest konieczny) Przygotowanie: W garnku na małym ogniu rozpuścić margarynę. Dodać cukier, wodę i kakao, a nastepnie zagotować. Po ostudzeniu dodać cukier waniliowy, wino, żółtka, proszek do pieczenia, makę, aromat. Wszystko razem miksować ok.7-10 min. Potem ubić pianę z białek. Te dwie masy razem połączyć i bardzo delikatnie wymieszać. Wlać do formy i włożyc do gorącego piekarnika. Piec w temp. 170-200 st. przez ok. 40-50 min. Do ciasta mozna także dodać bakalie ;)
  10. 1.majonez Winiary 2 przyprawa ziarenko smaku musztarda Rolski ;)
  11. jUŻ WIEM ZNALAZŁAM TO http://www.pavonique.pl/index.php?akcja=on...asPelny&numer=2
  12. Mąż wczoraj przyniusł z pracy ale na opakowaniu wszystko po włosku podobne to jest z wyglądu do ryżu tylko tak sprasowane jak kawa w twardym opakowaniu. Wie ktoś co to jest i jak się to przyżądza? Będe wdzięczna za pomoc
  13. 200 gr selera naciowego 200 gr melona rzeżucha 20 gr posiekamych orzechów Sos 1/2 szk jogurtu 125 gr twarogu sok z cytryny sól Łodygi selera pokroić w paseczki. Z melona wydrążyć kulki. Twaróg dokładnie utrzeć z jogurtem, doprawić do smaku sokiem z cytryny i solą, seler ,melon, rzeżuche i orzechy wymieszać i połączyć z sosem.
  14. agadir

    Szpajza

    Ja również wyprubuję :)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.