Skocz do zawartości

Piernik Na Waflach


dominiczka

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto:

4 jajka, 3 szkl mąki, 1 szkl miodu, 12 szkl cukru, 2 czubate łyżeczki kawy

zaparzyć w 1 szl wody[lub 2 saszetki neski rozpuszczonej w 12 szkl gorącej wody], 34 szkl oleju, 12 torebki przyprawy do pierników, 2 łyżeczki sody.

Ciasto II:

6 białek, 6 łyżek cukru, 14 dkg orzechów mielonych, 2 wafle.

Krem:

6 żółtek, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 12l mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 34 szkl cukru pudru, 1 kostka masła, cukier waniliowy.

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać miód, olej, przyprawę do piernika,

sodę wymieszaną z mąką oraz kawę ostudzoną łącznie z fusami.

€bić pianę i delikatnie wymieszać z masą.

Ciasto wylać do formy wyłożoną pergaminem i piec 50 minut w temp

180 C.

Ciasto II:

Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier , pod koniec ubijania wsypać orzechy i delikatnie wymieszać.

Wafla wyłożyć dotakiej samej formy co piekł się piernik i wyłożyć połowę

piany bezowej.

Z drugim waflem postąpić identycznie.

Piec w temp 170 C przez 15 minut.

Krem:

Z mleka, budyniu, cukru waniliowego i żółtek ugotować budyń .

Odstwawić do wystudzenia.

Masło utzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i dodawać po jednej

łyżce zimnego kremu.

Wafel z bezą - masa budyniowa - piernik - masa budyniowa - wafel z bezą

i polewa.

Piernik jest bardzo dobry i polecam go.

Smacznego!!!!!!!!!!!!!!!! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.